17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Kış hastalıklarına dikkat!

Son Güncelleme: 5 KASIM 2012 - TSİ 16:38

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç, havaların serinlemesi ve kapalı alanlarda geçirilen zamanın artması ile kış hastalıklarının da yaygınlaştığını söyledi. Dr. Koç, kış aylarında hastalıklara karşı risk grubunun başında KOAH, astım, kalp hastalığı, şeker gibi kronik hastalığı olanların geldiğini kaydetti.
Koç, soğuk algınlığının her mevsimde en çok görülen hastalık olduğunu, 200'den fazla farklı virüsün neden olduğu bu hastalığın belirtilerini üst solunum yollarında gösterdiğini belirtti. Kalabalık ortamlarda bulunan hastaların bu hastalığı son derece hızlı bir şekilde birbirlerine bulaştırarak yayılmasına neden olduklarını söyleyen Dr. Koç, riskin en yüksek olduğu grubun ise kronik müzmin hastalığı olan kişiler olduğunu ifade etti. Boğazda kuruluk, yanma ve ağrı, hafif ateş, titreme, baş ağrısı, kırgınlık, hapşırma, öksürük, burun tıkanıklığı, iştahsızlık, halsizlik belirtileri ile ortaya çıkan soğuk algınlığının kesin ve geçerli bir tedavisi olmamasına rağmen, bazı tedbirlerin hastalığın hafif geçirilmesi ve iyileşmenin çabuk olmasını sağlayabildiğini bildirdi. Dr. Koç, bol sıvı, istirahat gerektiren hastalıktan korunmak içinse bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlayan, vitamin açısından zengin meyve ve sebze yenmesi, hapşırırken veya öksürürken mendil kullanılması, ellerin yıkanması gerektiğini söyledi.  

Özellikle risk grubunda yer alan kişilerin kış aylarında her ay hafif üst solunum yolu enfeksiyonları geçirilebildiğini, öksürük kısa süreli ise, ateş ve solunum sıkıntısı eşlik etmiyorsa öksürük ilaçları kullanmaya gerek olmadığını sözlerine ekleyen Dr. Koç, "Vücut direncini artırmak, dengeli bir beslenme düzeni sağlamak gibi önlemlerle kısa süreli öksürüklerde iyileşme sağlamak mümkündür. Kısa süreli viral enfeksiyon düşünülen kişilerde ilk 5 gün ve ateşsiz öksürük olan kişilere tetkik yapılması gereksizdir. Yüksek ateş varsa, 5. günden sonra devam öksürüklerde ve üç haftadan uzun süren kronik öksürüklerde ileri tetkik yapılır. Akciğer filmi, sinüs filmi ve kan tetkikleri ilk planda yapılması gerekli tetkiklerdir. Öksürük ve ateş ile seyreden hastalıklarda viral veya bakteriyel ayırımı için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Hastalığın iş kaybı ve sağlık kaybı oluşturmaması için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. En basit hastalıkları kronik hastalığı olan kişiler daha ağır geçirmekte ve ciddi sonuçlar doğabilmektedir" dedi.