16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Petrol-doğalgaz mücadelesi

Son Güncelleme: 24 EKİM 2014 - TSİ 11:35

Petrol ve doğalgaz savaşı başladı. ABD ucuz doğalgaz ihracatıyla Avrupa'yı Rusya bağımlılığından kurtarmayı planlıyor. Petrol fiyatındaki yüzde 30'luk gerileme ise LNG üzerindeki baskıyı artırıyor

Enerji piyasasında 2014 yeni bir savaşın başladığı yıl olarak tarihe geçecek. Doğalgaz ve petrol arasındaki kavga 2015'te daha da şiddetleneceğe benziyor. Kayagazı devrimi yapan ABD, dünyanın yeni sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatçısı olarak geliyor. Üstelik Avustralya ve Katar'ın verdiği fiyattan neredeyse dört kat düşük bir fiyata. Doğalgazda bu gelişmeler yaşanırken petrol fiyatlarının da 82 dolara düşmesi iki enerji türü arasında çekişmeyi şiddetlendirecek. Çünkü LNG, petrolü ikame eden enerji ürünü olarak kabul ediliyor. LNG firmaları için petrolün tehlike sınırı ise varil başına 60 dolar. Bu beklentiler şimdiden LNG işiyle uğraşan firmaların hisselerinde hızlı düşüşleri getirdi. Değer kaybı yüzde 25'lere kadar çıkan firmalar var.

Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmaya çalışan Avrupa'nın bu soruna çözümü ABD'den gelecek. Mart ayında Beyaz Saray'a dört Doğu Avrupa büyükelçisinin gönderdiği mektupta ortak mesaj şu şekildeydi: "ABD'de yaşanan kaya gazı devrimi ile ülkenin şirketlerin eski Sovyet Bloğu ülkelerine gaz ihracatını artırmaları konusunda adımlar atılmalı ancak bürokratik engeller sorun oluşturuyor. Serbest ticaret anlaşmasıyla bu sorun aşılmalı."

Avrupa yollarında LNG devrimi

Sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG), dizel ve benzine alternatif yakıt olarak gelecek beş yılda Avrupa yollarında yaygın şekilde kullanılabileceği belirtiliyor. Ulaşımdaki enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 95'ini petrolden karşılayan AB ülkeleri, petrole olan bağımlılıklarını ve karbon salınımını azaltmak için bu planı yaptı. Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu Uzmanı Cyril Widdershoven, petrol fiyatlarının artması, doğalgaz fiyatlarının düşmesine bağlı olarak LNG kullanımının artacağını belirterek şöyle konuştu: "LNG'nin benzine alternatif bir yakıt olarak AB'de yaygın kullanımı 3-5 yıl içinde gerçekleşebilir. Petrol fiyatlarının 80 doların üzerinde olması ve doğalgaz fiyatlarının düşmesiyle yaygınlaşacağını bekliyoruz."

Sabah