16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Dünya Bankası'na göre riskler sürüyor

Son Güncelleme: 14 HAZİRAN 2012 - TSİ 11:11

Dünya Bankası'nın hazırladığı Türkiye Olağan Ekonomi Bilgilendirmesi'nde Türkiye'nin değişen makroekonomik koşullar içerisindeki büyümesinin yumuşak iniş senaryosu ile uyumlu olduğu belirtilirken, cari açık, enerji fiyatları, dış finansman ihtiyacı gibi risklere dikkati çekildi.

Çalışmada, yılın ilk yarısında yurt içi talepteki artış hızının azalmasının Dünya Bankası'nın yumuşak iniş senaryosu ile uyumlu olduğu, Türkiye'nin ekonomik hareketliliğin yılın ilk yarısında artması beklentisi ifade edildi. Dünya Bankası, son fiyat artışlarını da göz önünde bulundurarak, bu yıl için yüzde 7 oranında olan enflasyon beklentisinde bir güncelleme yapmadığını belirtti. Bu yıl itibariyle cari açığın gayri safi milli gelire olan oranı ile ilgili tahmin ise yüzde 7.6'dan 7.8'e çıktı.
2012'deki dış finansman ihtiyacı 200 milyar dolar
Dünya Bankası'nın çalışmasında, "Enerji fiyatlarındaki artış temel senaryomuzda aşağı yönlü bir risk oluşturuyor" değerlendirmesi yapılırken, kısa vadede enerji fiyatlarının enflasyon ve cari açık üzerinde direkt etkisi olan önemli bir risk faktörü olarak öne çıktığına dikkat çekildi. Türkiye'nin dış finansmana olan bağımlılığının temel risklerden biri olduğunun altı çizilen çalışmada, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin büyük kısmının yurt içi talep ve dış tasarruflar üzerinden sağlandığı belirtildi. Dünya Bankası, Türkiye'nin bu yılın Ocak ayı itibariyle 12 ay içerisinde toplam 135 milyar dolarlık bir dış borcu yönetmek zorunda kalacağını belirtti. Dünya Bankası'nın Türkiye için bu yıl tahmin edilen 64 milyar dolarlık cari açık tahminine ek olarak, Türkiye'nin 2012 yılı içerisinde yaklaşık 200 milyar dolarlık bir dış finansman ihtiyacı olacağı kaydedildi.
Zor zamanlar kapıda
Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkeleri daha yavaş büyümeye ve "daha zor" zamanlara karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı ve Avro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötüleşmesiyle, küresel ekonomide uzun vadeli volatilitenin görüleceğini söyledi.Banka, 2011'de yüzde 6.1 büyüyen gelişen ekonomilerin 2012'de ise yüzde 5.2 büyüyeceği tahmininde bulundu. Dünya Bankası, politika yapıcıları, büyümeyi korumak ve garantilemek için uzun vadeli önlemler almaya çağırdı.
Millî Gazete