18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

M. Es’ad Coşan Hocaefendi yâd edildi

Son Güncelleme: 27 ARALIK 2012 - TSİ 13:48

İlim, fikir ve gönül önderi merhum Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi, dünyaya gelişinin Hicri 77. yıldönümü vesilesiyle sevenleri tarafından anıldı. 

Hakk’ın rahmetine kavuşan zat-ı muhteremlerin, Mevlid Kandili’nde olduğu gibi doğumlarının Hicri yıldönümü vesilesiyle yâd edilmeleri geleneği devam ettiriliyor. 
Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi, doğumunun 77. yılı olan Hicri 13 Safer 1434, Miladi 26 Aralık 2012 Çarşamba günü akşam namazını müteakip Fatih’teki İskenderpaşa Camii’nde özel programlarla ve hatim duasıyla, AKRA FM’de ise gün boyu farklı programdan oluşan özel yayın akışıyla anıldı.
İskenderpaşa Camii’ndeki programda konuşan Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Yaren, Es’ad Coşan Hocaefendi’nin "Zulüm ve Zalim” üzerine fikir ve tavsiyelerini aktardı.
Prof. Dr. Yaren, Hz Adem'den beri insanların özgürce yaşamasının temellerinin vahiy kültürüyle atıldığını, vahyin insanları birbirine zulmeden gruplar halinde yaşamaktan çıkararak, birbiriyle uzlaşan insan toplulukları haline getirdiğini söyledi.
“Bu kültür sayesinde insanlar her şeyi yerli yerine koymayı öğrenmişlerdir” diyen Prof. Dr. Tahir Yaren, Es'ad Coşan Hocaefendi'nin zulümle ilgili, 'İki türlü zulüm vardır; insanın kendi kendine zulmetmesi bir de başkalarına zulmetmesi' dediğini hatırlatarak, “İnsan günah işlediği zaman kendi kendine zulmeder. Çünkü ahirette o günahtan dolayı bir cezaya çarptırılacak. Yani o cezayı kendine çekiyor insan. Kendini tehlikeden korumuyor. Merhum Es’ad Coşan Hocaefendi, hayatı boyunca, insanların birbirlerine ve kendi nefislerine zulmetmelerine mani olmak için gayret sarf etti” diye konuştu. 
Birine ait bir hakkın ondan alıp başkasına verilmesiyle, yerli yerine konması gereken bir şeyin yerinin değiştirilmiş olacağını ve düzenin bozmuş olacağını ifade eden Prof. Dr. Yaren, “Günahlar içinde en büyük günah şirk olduğu için en büyük zulüm de şirk oluyor. Zülmün kaynağına gitmek lazım. Zulmün kaynağı Allah'u Teâlâ’ya ortak koşmak. Şirk koşan düzeni bozuyor. Allah'a ait bir sıfatı, başkasına da atfetmiş oluyor. İnsanlar böyle durumlara düşüyorsa zaten orada zulüm başlamış oluyor. Zulüm kaynağı tevhitten uzaklaşmadır” dedi.
Sohbetin ardından, dünyanın farklı noktalarında okunan hatimlerin ve tesbihatın kabulü niyazıyla İskenderpaşa Camii imam hatibi Mikdat Kutlu tarafından hatim duası yapıldı.
20. yüzyılın mürşidi kâmillerinden gönüller sultanı M. Zâhid Kotku Hocaefendi, doğumlarının 119. yılında, Hicri 1 Safer 1434, Miladi 17 Aralık 2012 Cuma günü yâd edilmişti.