10 Rebi'ül-evvel 1446 | 14 Eylül 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

'Sınır'sız Avrupa Birliği geride kaldı

Son Güncelleme: 7 OCAK 2016 - TSİ 11:39

Avrupa Birliği ülkelerinin dolaşıma açık olan sınırları mülteciler karşı giderek kapanıyor. Mültecilere karşı en iyimser ülke olarak bilinen İsveç bile sınırlarını kontrol altına aldı. İsveç'i Danimarka izledi...

Avrupa'nın mültecilere karşı aldığı önlemlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Birçok ülke serbest dolaşım bölgesinde olmasına rağmen sınırlarını kontrol altına almaya başladı. Son olarak İsveç'in ardından Danimarka da İsveç ve Almanya sınırlarında kontrolleri artırma kararı aldı. Danimarka içişleri bakanlığının verdiği bilgilere bakılırsa Almanya'da aradığını bulamayan 100 ilâ 300 mülteci her gün Danimarka'ya giriş yaparak "mülteci cenneti" olarak değerlendirilen İsveç'e ulaşmaya çalışıyor.

Bu güne kadar Danimarka'da iltica başvurusunda bulunan mülteci sayısı 18 bin iken İsveç 163 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor. İsveç, Avrupa Birliği içinde nüfusa oranla bakıldığında en fazla mülteciyi kabul eden ülke konumunda. Stockholm'un evrakları tam olmayan mültecileri almayacağını bildirmesi , Ağustos ayından bu yana yüz binlerce mültecinin kayıtları yapılmaksızın Schengen bölgesine giriş yaptıkları düşünüldüğünde, Almanya'yı de facto son durak haline getiriyor. İsveç'in Kasım ayında sınır denetimlerini artırmasıyla göçü yüzde otuz oranında azaltması diğer İskandinav ülkeleri için de örnek teşkil ediyor.

Karda buzda göç

Almanya dün, geçen yıl 1.1 milyon sığınma başvurusu yapıldığını açıklarken, sınırların kapanmasından endişe eden mültecilerin Türkiye ve Balkanlar üzerinden Almanya’ya yürüyüşü sürüyor.

Alman Bild gazetesinin internet sitesinde dün kar, buz ve dondurucu soğuğa rağmen Avrupa’ya yürümeye devam eden mültecilerin dramıyla ilgili fotoğraflar yayınlandı. Türkiye üzerinden Balkanlar’a ulaştıktan sonra Makedonya’yı geçip Sırbistan’a giren mülteciler, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya üzerinden Almanya’ya ulaşmayı umuyor.

Dünya Bülteni, Hürriyet