9 Zilka'de 1445 | 18 Mayıs 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Süt fiyatları krizine bakanlık tepkisi

Son Güncelleme: 29 MART 2016 - TSİ 09:51

Süt fiyatları konusunda uzlaşılan fiyata uyum sağlamayan sektör yöneticilerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten uyarı geldi. "Sütün litre fiyatının 1.15 kuruş olması kararını Temmuz 2014'te kendiniz kabul ettiniz. Biz de uygulamaya aldık" diyen Bakan Çelik şöyle devam etti:

"Biz sözümüzde durduk, siz durmadınız. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Arkadan dolanma işlerine girmek, piyasayla oynamak ahlaksızlıktır." Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Olağan Genel Kurulu'nda sektörün yetkililerine hitap eden Çelik, görevi devraldığından bu yana en çok görüştüğü sektörlerden birinin hayvancılık olduğuna dikkat çekti. Çelik, "Eğer sorunların çözümünü istiyorsak yapılması gerekeni yapacağız ama her şeyi açık yüreklilikle konuşacağız. Türkiye'de süt işleyen bin 449 firma var. Bunun yüzde 36'sını işleyen ilk 10 firma eğer, Temmuz 2014'teki kararının arkasında durursa fiyatlardaki oynaklık ortadan kalkar. Herkesi kastetmiyorum. Arkadan dolanma işlerine girenler, müteahhit, aracı ayarlayıp bu şekilde piyasayla oynayanlar, açıkça söylüyorum ki ahlaksızdır" şeklinde konuştu.

Et ve süt kurumu devrede

Köyde büyük sıkıntılara göğüs geren üreticiyi mağdur edecek hiçbir yaklaşımın izahı olmadığını vurgulayan Çelik, sorunun çözümü için ne gerekiyorsa yapıldığına dikkat çekti. Çelik şöyle konuştu: "Regülasyonla ilgili Et ve Süt Kurumu devrede, alımlar 6 bölgede başladı. Dolayısıyla bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Şu anda mesele rayına girmiş gibi görünüyor. Son 3-4 gündür baktığımızda olumlu gelişmeler var."

Süte müdahale hayvan kesimini engeller

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici örgütleriyle sözleşme imzalayarak Et ve Süt Kurumunun (ESK) piyasaya müdahale için harekete geçmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “ESK, çiğ süt alımına, fiyat 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkana kadar devam etmelidir” ifadesini kullandı.

Bayraktar, ilk etapta Balıkesir, İzmir ve Konya’dan alımlar yapacağını, üreticiden 1 lira 15 kuruşa alınan çiğ sütün, süt tozu fabrikalarında işlenerek örgütler kanalıyla ESK’ya satılacağına değinerek, ESK’nın piyasaya müdahalesinin başarısının, fiyatların 1 lira 15 kuruşu geçmesine bağlı olduğunu vurguladı. Hayvan kesimlerinin başladığını, fiyatın en kısa zamanda 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkması gerektiğine işaret eden Bayraktar, yeterli alım yapılır, müdahale başarılı olursa süt hayvanlarının kesime gitmesinin engelleneceğini ve sektörde üreticinin alın terini istismar edenlere de cevap verileceğini ifade etti.

Sabah