9 Şevval 1445 | 18 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

İklim değişikliği kaygıyı da artırıyor

Son Güncelleme: 1 KASIM 2017 - TSİ 14:38

Uzmanlara göre iklim değişikliği psikolojik sorunlara da yol açıyor.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerini seller ve fırtınalar gibi doğal afetler, artan küresel sıcaklık gibi yavaş değişiklikler ve sosyal kayıplar olarak 3 ana başlıkta inceleyen İngiltere’nin Wooster Üniversitesi’nden Prof. Dr. Clayton, yavaş görülen değişikliklerin saldırganlık, şiddet eğilimi ve zorunlu göçe neden olduğunu ifade ediyor.

İnsanın çevre faktörlerinden etkilenen bir varlık olduğunu ifade eden Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nermin Çelen de, bireyin bu değişimlere uyum sağlaması gerektiği görüşünde; “İnsanlarda çevre değişikliğine uyum sağlamak amacıyla yeniden öğrenme gerçekleştirecektir. Ebeveynini kaybetmiş bir çocuğun tek ebeveyne uyum sağlaması gibi. Gerçeklerle yüzleşmeyi sağlayacak, esnek düşünebilen tutumların kazandırılması ile küresel yapıdaki değişiklikleri göğüslemek mümkün olacaktır.”

Çocukları etkiliyor

Psikolog Sena Sivri ise, iklim değişikliklerinin yol açtığı doğa olaylarının şiddetine bağlı olarak bireylerde travma sonrası stres bozukluğu, şok, kaygı, yas ve depresyon gibi semptomların görülebileceğini söylüyor: “Aynı zamanda kişilerin sosyal ilişkilerinde zorlanma yaşadıkları, otonomi yitimi, umutsuzluk, aidiyet duygusunda kayıp hisleri ortaya çıkabiliyor. İklim değişikliğinin direkt etkilerini yaşayan bireylerde bu etkiler daha yoğun olarak gözlemlenmekte. Özellikle kadın ve çocukların daha yoğun etkilendiği bilinmekte.

Hayattaki her türlü değişim bir adaptasyon sürecini de getirir. Değişimin büyüklüğüne göre bu adaptasyon sürecinde yaşanan zorluklar değişim göstermekte. Birey üzerindeki etkisi bireyin kişisel özellikleri, yaşantıları doğrultusunda farklılaşmaktadır. Doğa olayları sonrası insanların geleceğe yönelik algılarının değişip daha umutsuz ve kaygılı oldukları araştırmalarla bilinmektedir.”

Dünya Sağlık örgütü ve üniversiteler de dahil 26 kurumdan araştırmacılar, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırmada, sıcak hava dalgaları, uzun süreli alerjiler ve hava kirliliği gibi etkenlerin sağlık sorunlarını tetiklediğine dikkat çekildi. 2000 ve 2016 yılları arasında, havayla bağlantılı afetlerde yüzde 46 artış kaydedildi. Kalp krizinden böbrek yetersizliğine kadar pek çok sağlık sorunu riski yaşayan 65 yaş üstü 125 milyon yetişkinin aşırı sıcaklara maruz kaldığı kaydedildi. Öte yandan, artan sıcaklıkların birey, aile ve toplumların geçimini etkilediği ve tarım alanında işgücü verimliliğini yüzde 5.3 düşürdüğü kaydedildi.

Milliyet