11 Cemaziyelahir 1446 | 13 Aralık 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

E-atıklar alarm veriyor !

Son Güncelleme: 16 HAZİRAN 2014 - TSİ 10:56

Her yıl tonlarca elektronik atık hem insan sağlığını tehdit ediyor hem de çevreye onarımı mümkün olmayan kalıcı zararlar veriyor. Geri dönüşüme alınmayan elektronik atıkların ekonomide sebep olduğu kayıp ise milyarlarca doları buluyor.
Bahçeşehir Üniversitesi  Çevre Mühendisliği bölümü tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, içerisinde çevre ve insan sağlığına zararlı maddeler barındıran ‘Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar’ın (AEEE) toplanması ya da bertaraf edilmesi konusunda Avrupa’nın oldukça gerisinde: Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı yıllık toplanan AEEE miktarı 17 kg iken Türkiye’de ise bu yıl toplanması planlanan AEEE miktarı kişi başına yalnızca 0.3 kg olarak hedeflendi.
Türkiye’de sisteme kayıtlı AEEE üreticilerine baktığımızda ise en çok üretici yüzde 82.2 oranla İstanbul’da yer alıyor. Dolayısıyla İstanbul tüketimin de yoğun olduğu şehirler kapsamında AEEE’nin kontrolü açısından dikkat çekilmesi gereken şehirlerin başında geliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2012 yılı verilerine göre ülkemizde yılda 537 bin ton e-atık ortaya çıkıyor ve bu oranın 2016’da üç katına çıkması bekleniyor. İçerisinde Kobalt, Baryum, Cıva, Berilyum, Krom, Kurşun ve Arsenik gibi kırktan fazla hammadde bulunduran AEEE’ler, düzgün bir şekilde yok edilmediğinde ya da toprağa karıştığında çevre ve insan sağlığına ciddi zararlar veriyor.
Elektronik atıkların genel olarak tehlikeli atık sınıfına girdiğine dikkat çeken Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin
Özdemir, “Evlerde en çok biriktirilen elektronik atıkların başında cep telefonları geliyor. Dolayısıyla insanların zarar görme olasılığı en yüksek elektronik atık, cep telefonlarıdır. Bazı belediyeler elektronik atık konteynırları bulunduruyor. Bunun yanı sıra birçok belediye eski fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi büyük evsel elektronik atıkları adresten teslim alıyor. Belediyeler aranarak bu atıklar elden çıkarılabilir. Elektronik atıkların normal çöplere atılmaması gerekir. Bu bilincin oluşması için çocukların da ebeveynler tarafından eğitilmesi gerekmekte” dedi.
Cumhuriyet