18 Şevval 1445 | 27 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Patron yakınına şartla borçlanma

Son Güncelleme: 28 HAZİRAN 2012 - TSİ 13:47

1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni TTK değişti. Patronların kasası olarak bilinen "ortaklar cari hesabı"ndan para çekmek, borç ödeme ve kâr etme şartına bağlandı. Akrabalar da aynı yolla borçlanabilecek.

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) yürürlüğe girmeden önce değişti. Patronların kasası olarak bilinen ortaklar cari hesabından borçlanmanın önünü açan düzenlemede son dakika değişikliği yapıldı. Meclis Genel Kurulu'nda verilen önergeyle pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyelerinin şirketten borçlanmasının ise önüne geçildi. Şirket ortakları, sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa eder ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte kârı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olursa kasadan para çekebilecek. Aynı kurallar yönetim kurulu üyelerinin yakınları içinde geçerli olacak.

Düzenlemeyle denetime tabi şirketlere internet sitesi kurma ve tüm mali finansal tabloları yayınlama zorunluluğu getirildi. Ancak internet sitesinde yayınlanacak içerik daraltıldı. Şirketler sadece "kanunen yayınlanması gereken ilanlar"ı yayınlayacak. Bir başka önergeyle, borçlanma ya da öz kaynağa dayalı finansal araçları kamuya açık bir piyasada işlem gören veya söz konusu araçları ihraç edilme aşamasında bulunan sermaye şirketlerinin de büyük sermaye firması sayılacağına yönelik hüküm, yürürlükten kaldırıldı. Böylece KOBİ'ler, büyük sermaye şirketleri dahi olsalar, vasıflarını kaybetmeyecek.

Yeni TTK gündeme geldiğinde yapılan "Çok fazla hapis cezası var. Ticaret biter" kampanyaları sonuç verdi. Caydırıcı cezalar yumuşadı. Tescil ve kayıt için bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar için yasanın ilk halinde belirtilen "üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası" yumuşatılarak 2 bin lira cezaya düşürüldü. Yine sicil müdürünün verdiği sürede tescil yaptırmamaya verilmesi öngörülen hapis cezası da 1000 TL'lik para cezasına indirildi. Madde değişiklik öncesi "Denetimlerde devlet otoritesinin zaafa uğratılmaması" gerekçesiyle önemseniyordu.

Sabah