18 Şevval 1445 | 27 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Atıklar ayrışmadığı için 1 milyar dolar çöpe gidiyor

Son Güncelleme: 7 KASIM 2015 - TSİ 09:36

Günlük ortalama 50 bin çöp çıkan Türkiye’de, ‘çöpten enerji’ üretimi hızla yaygınlaşmaya başladı. EPDK’dan alınan toplam üretim lisans sayısı 53’e ulaşırken, yatırımcılar çöpten enerji üretmek amacıyla toplam kurulu gücü 277 MW’lık proje tamamladı.

Konut başına ortalama günde 1.5 ila 2 kilogram çöp atılan Türkiye’de günlük ortalama 50 bin ton çöp çıkıyor. Atıklardan elektrik üreten 53 tesisin şu anda 205 MW’ı işletmede, 61 MW ise inşa halinde bulunuyor.

Uzmanlar enerji harcamalarının çöpten enerji ile azaltılabileceği vurgusunu yaparken, ‘çöpten enerji’ üretimiyle 10 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak bir tesisin yaklaşık olarak 1.5 milyon dolara kurulacağı belirtiliyor. Dünya genelinde 50’den çok memlekette 1.5 milyon kişiye istihdam mümkün kılan çöpten üretim sektörünün, Türkiye ekonomisinin geleceği için de kaçınılmaz olduğu da kaydediliyor.

Türkiye’de her yıl 1 milyar liralık atık kaynak, ayrıştırılmadığı için değerlendirilmeden imha ediliyor. Kağıt, karton, metal, cam, plastik, elektronik atık, lastik gibi atıkların yaklaşık olarak yüzde 40’ı geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabiliyor.

Çöpten çıkan metan gazı

2023 yılında Türkiye’nin enerji ihtiyacının iki kat artacağı öngörülüyor. Çöpten çıkan metan gazının küresel ısınmaya etkisi karbondioksitten 21 kat daha fazla olduğu biliniyor. Gelişmiş ülkelerde çevre kaygılarıyla doğan bu tesisler, bugün enerji arz güvenliğine de katkı sağlıyor.

Dünya