26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Cepte taksitten sonrası yeni tehlike, kredili satış

Son Güncelleme: 6 OCAK 2015 - TSİ 11:21

Cepte kredi kartına taksit yasağı sonrası ortaya çıkan son formül yasağın amacını boşa çıkartırken, bu durumun çok daha riskli olduğu belirtildi.

Neredeyse tamamının ithal oluşundan kaynaklı cari açığı doğrudan etkilemesi, değişim oranı sıralamasında 6-18 ay arası ile ABD'nin bile sollanması ve gelirin üzerinde borçlanılması gibi çeşitli sebeplerden ötürü 2013 yılında harekete geçen Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu (BDDK) tasarruf arttırmaya yönelik 1 Şubat 2014'ten itibaren cep telefonu satışında kredi kartına taksitli satışı tamamen yasakladı.

Yasak sonrası ortaya çıkan ve taksitli satış yasağını delen ''hediye kart'' gibi farklı satış modelleri de çok uzun soluklu olmadı.

Yasaklar sonrası cep telefonlarında yüzde 40'lara varan düşüşler yaşanması üzerine bu sefer de devreye bankalar girdi. Teknoloji marketlere stant açmaya kadar işi götüren bankaların sunduğu kredilerde büyük bir artış var.

Vatandaş bir zamanlar cebindeki kredi kartı ile rahatlıkla vade farksız 9 ay taksitle alabildiği cep telefonunu vadesine göre değişen faiz oranları ile almak zorunda kalıyor. Örneğin; 2 bin TL'lik bir cep telefonu kullandırılan 12 ay vadeli banka kredisi ile 220 TL zamlanıyor.

Reklamlar ile her gün tüketiciye akıllı cep telefonu alınması yönünde algı dayatması yapıldığını ve tüketicilerin de yeterli bütçeleri olmadığından alışverişi taksitli şekle döndürmek için her yola gözü kapalı girdiğini aktaran TÜKODER Başkanı Şükran Eroğlu, vatandaşa "İhtiyacınız olduğu kadar kullanın. Moda diye ihtiyacınızın dışına çıkmayın" çağrısında bulundu. Eroğlu konuşmasının devamında, alınan ürünlerin borçlanarak alındığının unutulmaması gerektiğini hatırlatarak, ''Bu borçlar ödenmez duruma geldiğinde çok kötü sonuçlar doğurabiliyor." dedi. söz konusu düzenlemenin tüketiciden çok bankaların işine yaradığına da dikkat çeken Eroğlu, kredili alışverişin riskli bir borç şekli olduğunu kaydederek, "Kredide iki taksit peş peşe ödenmediğinde temerrütte düşülüyor. Banka apar topar hesabınızı kapatıp paranın tamamını isteyebiliyor. Tabi bu süre boyunca faiz uygulamaktan da kaçınmıyor." diye konuştu.

Sabah