29 Şevval 1445 | 8 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

'Diyabette Egzersiz Bir İlaçtır'

Son Güncelleme: 5 MAYIS 2014 - TSİ 14:57

Diyabetin önlenmesinde en önemli formül haftada en az 2.5 saatlik orta ve şiddetli egzersiz. 2002 Dünya Sağlık Raporuna göre; fiziksel inaktivite, gelişmiş ülkelerdeki 10 ölüm nedeni arasında sigara, alkol, obezite ve yetersiz beslenmeden sonra 7. Sırada yer alırken 2010 yılı verilerinde küresel ölüm faktörleri arasında 4. Sıraya yükseldi.

50. Ulusan Diyabet Kongresinde, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Damcı hem dayanıklılık sporu yapan hem de hekimliği ile görüşlerini kamuoyuna paylaştı.

Prof. Dr. Damcı hekimlerin diyabet tedavisinde ilaçtan önce beslenme tarzı ve egzersizin düzenlenmesinin gerekliliğini vurguladı ve devam etti; "Biz hekimler ilaçları ve pek çok tedavi şeklini biliyoruz ama ne var ki egzersizi bilmiyoruz. Egzersiz yağ deposu kullanımını arttırır, vücudun yağ ve karbonhidrat dengesi açısından balansını kurar. Bu egzersiz yüksek diyabet riski olan erişkinlerde Tip 2 diyabet gelişimini önler. Diyabetik hastalar hızlı yürüme dışında bir egzersiz programına başlamadan önce bir hekim tarafından değerlendirilmelidirler. Her bir hareket diyabetik hastalar için altın değerindedir. Yürümek çok faydalı ancak daha fazlasını da yapmak mümkün ve güvenlidir. Egzersizlerin süre ve yoğunluğunun artışının üst sınırı yoktur öncelikle diyabet hastaları bu korkuyu üzerilerinden atmalı. Diyabet hastalarının maraton koşarken kardiyak sebeplerden ölüm riski arka plan popülasyonun çok altındadır."

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Zevgeroğlu, ‘Egzersiz Bir İlaçtır!’ dedi. Kişiye özel egzersiz programını savunan Prof. Dr. Zevgeroğlu dünyadaki eğilimin şiddete egzersiz olduğunu açıkladı ve uzun süreli egzersizinde diyabeti %30 azalttığını belirtti.

Prof. Dr. Zevgeroğlu şöyle söyledi; ‘’Düzenli egzersiz hipoglisemiyi önlüyor. İlerleyen teknolojinin yaşamı kolaylaştırması insanları giderek hareketsizliğe itmekte, hareketsizlikte kronik kalp hastalıklardı diyabet metabolik sendrom gibi birçok hastalığa zemin hazırlamakta. Dünya sağlık örgütü 2010 verilerine göre dünyada yaklaşık 285 milyon insanda diyabet hastalığı varken yine 2011 de yaklaşık 1.4 milyon kişi diyabet ve semptomlarından hayatını kaybetmiştir. Yapılan çalışmalar hem dayanıklılık hem de kuvvet egzersizinin diyabetin önlenmesi ve tedavisinde önemli yeri olduğunu gösteriyor.‘’

Cumhuriyet