28 Şevval 1445 | 7 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Ergene Nehri kanser saçıyor

Son Güncelleme: 2 KASIM 2015 - TSİ 10:31

Prof. Dr. Osman İnci ve ekibi tarafından geçtiğimiz dönem yapılan bir araştırma, halk sağlığı açısından korkunç bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Yıllardır üzerinde tartışma yaşanan Ergene Nehri’ndeki kirliliğin insan sağlığına olumsuz etkileri 3 farklı bilimsel çalışmayla ortaya konulmuş oldu.

Araştırma sonunda en tehlikeli kanserojenlerden biri kabul edilen ‘kadmiyum’ Ergene Nehri çevresinde yaşayan tümörlü hastalarda normalin 3 katı oranında fazla tespit edildi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci ve ekibi tarafından hayata geçirilen 3 farklı bilimsel araştırmada; Ergene Nehri çevresi ile Trakya’nın farklı bölgelerinde yaşayan 196 tümörlü hastanın kan, tümör ve normal dokularındaki bazı ağır metal düzeyleri araştırıldı. Kanser hastaları üzerinde yapılan testler sonucunda bu kişilerin kan değerlerinde normal kanser hastalarından 3 kat fazla kanserojen kadmiyum maddesi tespit edildi.

Kurşun, bakır, çinko

Araştırma sonuçlarına göre kurşun, bakır ve çinkonun tümörsüz dokularda bile yüksek çıkması, Ergene çevresinde yaşayanların uzun süreli ağır metale maruz kaldıklarını ortaya koydu.

“Ergene Nehri çevresinde yaşayan ürogenital tümörlü olguların tırnaklarında ağır metal birikimi”, “Trakya’da yaşayan böbrek tümörü olgularının dokusunda ve serumunda ağır metal birikimi” ve “Ergene Nehri çevresinde ve Trakya’da yaşayan ürotelyal tümörlü olguların tümörlü ve normal epitel’nde kanda ağır metallerin incelenmesi ve nehir kirliliği ile ilişkisinin araştırılması” başlıklı çalışmaların rapor kısmında yer alan tespitler şöyle sıralandı...

-Ergene Nehri çevresinde yaşayan 22 böbrek, 20 idrar torbası ve 7 prostat kanserli toplam 49 olgunun tırnaklarında ve kanlarında kadmiyum, kurşun, bakır ve çinko değerleri yüksek bulunmuştur. Kadmiyum, tümörlü hastaların tamamında, kurşun, çinko ise böbrek ve idrar torbası tümörlerinde yüksek çıkmıştır.

-Ergene çevresi ve Trakya’nın farklı yerleşimlerinde böbrek tümörlü kişilerin hem tümörlü hem de sağlam dokularındaki araştırmada kadmiyum oranı ortalama 3.90 olarak saptanmıştır. 24’ü nehir çevresinde, 23’ü diğer yerleşimlerde yaşayan toplam 47 kişinin böbrek dokularında kurşun ve kadmiyum yüksek bulunmuştur. Tümörsüz dokularda bile çinko ve demir yüksekliği uzun süreli ağır metal maruziyetini ortaya koymuştur.

‘Acil eylem planı şart’

Çalışmanın başında bulunan Prof. Dr. Osman İnci, Ergene’deki mevcut durumun çok ciddi halk sağlığı sorununa neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ergene Nehri; ağır metaller de içeren endüstriyel atık ve evsel atık suların arıtılmadan verilmesiyle IV. derecede kirli su olmuştur. Nehir ve havzadaki yeraltı suyu tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Çalışmamızda bölgede yaşayan böbrek tümörlü olguların; kan, tümör ve normal dokularında bazı ağır metal düzeylerini araştırdık. Normal ve tümörlü dokuda eser element konsantrasyon değerlerini karşılaştırarak nehir kirliliği ile ilişkisini inceledik. Kan ve doku testleri böbrek tümörü ve normal böbrek dokuları ameliyatı yapılan olgulardan alındı. Çok ciddi halk sağlığı sorunu ile karşı karşıyayız. Sağlıklı yaşam herkes için vazgeçilmez insan hakkıdır. Bizler bilim kamuoyu olarak bilimsel sonuçların arkasındayız. Bilimsel verileri kimse inkar edemez. Çözüm odaklı çok acil eylem planına geçilmelidir.”

Milliyet