10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

İlk teravih namazı kılındı

Son Güncelleme: 18 HAZİRAN 2015 - TSİ 08:36

Ramazan ayının başlamasıyla Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinde camilere akın eden Müslümanlar, ilk teravih namazını kıldı. Sultanahmet, Süleymaniye ve Eyüp Sultan başta olmak üzere kentteki camilere akın eden vatandaşlar, ilk teravih namazıyla, ramazan coşkusunu yaşadı. Camileri dolduran kadın-erkek, genç-yaşlı çok sayıda kişi namaz kıldı, dua etti. 

Sultanahmet Camisi'nde ilahiler eşliğinde "Enderun Usulü" kılınan teravih namazına, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.  Şehir dışından gelerek ramazanın coşkusunu İstanbul'da yaşamak isteyenler de Sultanahmet Camisi'nde teravih namazı kıldı.

Peygamberler Şehri'nde teravih

"Peygamberler şehri" olarak da adlandırılan Şanlıurfa'da, çok sayıda Müslüman, Hz. İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makam ile Hz. Eyüp'ün hastalığında çile çektiği rivayet edilen mekanı ziyaret etti.

Kentin en önemli dini mekanlarının başında gelen Balıklıgöl Yerleşkesi'ne gelenler, yatsı namazı öncesi buradaki tarihi ve turistik mekanları ziyaret ederek, dua etti.

Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır gibi çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar, yerleşkedeki camilerde teravih namazı kıldı.

Hatay

Hatay'daki çadır kentlerde yaşayan Suriyeliler, ilk teravih namazını kamp içindeki camide kıldı.

Çadır kentte okunan yatsı ezanı sonrası aralarında yaşlı ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Suriyeli camiye akın etti. Çadır kentlerde kalan kadınlar da kendileri için ayrılan bölümde namazlarını kıldı.

Edirne ve Kırklareli

Edirneliler, ilk teravih namazını kılmak için Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'ne yoğun ilgi gösterdi. Kadınlar namaza, caminin kendilerine ayrılan bölümünde katılırken, bazı vatandaşlar da namazı çocuklarıyla kıldı.

Kırklareli'nde ramazan ayının ilkteravih namazı için çok sayıda vatandaş, başta Hızırbey Camisi olmak üzere kentteki camilere akın etti.

Cami avlusunda teravih

Ege Bölgesi'nde camileri dolduran vatandaşlar, ilk teravih namazını kıldı.

İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Uşak'ta kılınan teravih namazından önce verilen vaazda, Müslüman hayatında ramazan ayının ve orucun önemine değinildi. Ezanın okunmasıyla yatsı, ardından da teravih namazı kılındı.

Bölge genelinde teravih namazlarında, sıcak havanın etkisiylecami avlularında saf tutulduğu gözlendi.

Kocaeli

Kocaeli'deki vatandaşlar, ilk teravih namazını tarihi camilerde kılmayı tercih etti.

Mimar Sinan tarafından İzmit ilçesinde 1571'te yapılan Fevziye Camisi ile yine Mimar Sinan'ın 1579 yılında yapılan, halk arasında Yeni Cuma Camisi olarak adlandırılan Pertev Mehmed Paşa Camisi'ni dolduran vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyup, dua ederek namaz vaktini bekledi.

Kırgızistan

Kırgızistan'da camileri dolduran Müslümanlar, ilk teravih namazını kıldı.

Başkent Bişkek'teki Merkez Camisi'nde kılınan teravih namazından önce verilen vaazda, Müslüman hayatında ramazan ayının ve orucun önemine değinildi. Ezanın okunmasıyla yatsı, ardından da teravih namazı kılındı.

Endonezya

Güneydoğu Asya'nın en büyük ve Endonezya'nın merkez camisi İstiklal Camisi teravih namazı için tıklım tıklım doldu.

Adetlerinden taviz vermeyen Endonezyalılar, bayram namazlarında da kültürlerini takip ederek, namaz için renkli ve yöresel kıyafetler giymeyi tercih ediyor. Binlerce insan camide kültürel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturuyor.

Filistin

Ramazan ayının başlangıcı için Hz. Peygamber'in sünneti olan hilali çıplak gözle görmenin ölçü alındığı Filistin’de, ramazanın ilk orucu için bu gece sahura kalkılacağı akşam namazından sonra duyuruldu. Daha sonra yatsı namazı için Mescid-i Aksa'yı dolduran on binlerce Müslüman, ramazanın ilk teravih namazını kıldı.

Öte yandan, Mescid-i Aksa’da da ramazan ayı için tüm hazırlıklar tamamlandı. Aksa’nın içi temizlendi. Aksa'nın avlusunda rahatça ibadet edilip, oruçların açılabilmesi için dev şemsiyeler kuruldu. Ramazan ayı boyunca çok sayıda sivil toplum kuruluşu Mescid-i Aksa’nın avlusunda iftar veriyor.

Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinliler de her yıl olduğu gibi evlerinin önünü ve eski Kudüs bölgesini çevreleyen surlar ve şehrin yakınındaki Selahaddin Caddesi'ni ışıklandırdı. Kentte en yaygın ışıklandırma ise kapı önlerine asılan "ay ve yıldız" motifleri oldu.

AA