10 Zilka'de 1445 | 19 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Karaman geleceğini 'güneş'te arıyor

Son Güncelleme: 6 HAZİRAN 2013 - TSİ 10:33

Karaman güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmek için enerji ihtisas endüstri bölgesi (EİEB) kurmaya odaklandı.  Proje için Karaman-Ereğli karayolu üzerinde Dokuzyol - Sudurağı ve Ayrancı bölgelerine yayılan toplam 35 milyon metrekarelik bir arazi belirlendi.

Karaman'da belirlenen arazi üzerine EİEB kurulması halinde güneş enerjisi ölçüm istasyonu kurmak isteyen 18 tane firmanın 595 mw'lık yatırım yapma sözü bulunuyor. Karaman'da düzenlenen 'Güneş Enerjisi Sistemi' başlıklı toplantıda kentin güneş enerjisi potansiyeli ele aldı.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, "Karaman'ı 2020'den önce kendi tükettiği elektriğin 40 mislini üretebilen, yüzde 4 bin üretebilen bir konuma getirmek lazım. Bu kadar olumlu şartların bir arada bulunduğu bir yerde, kaynakları boş bırakmamak gerekir. Karaman güneş enerjisi konusunda dünya şampiyonu olabilecek imkanlara sahip. 1980'den itibaren ABD'de ilk rüzgar tribünleri kurulmaya başlanmış. ABD'de de ilk OECD ülkeleri güneş pilleri araştırmalarını başlatmışlar. 2050'de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçme kararı olan Almanya 1978'den itibaren enerjinin etkin kullanımını gerçekleştirmek için kömür, gaz ve petrol kullanımı azaltmaya gitti.  Şu anda Almanya'da 40 bin kw rüzgar, güneş ve biokütle santrali var. 33 bin kw kömür nükleer ise halen ellerinde. Merkez kapitalist ülkeler çözümün enerjinin etkin kullanımda olduğuna karar verdi. Kaynak var, yenilenebilir enerjinin uygulanabilmesi için artık teknoloji de var. Şimdi karar vericilerin bunu desteklemesi gerekiyor.  2020 yılına kadar AB'ye bağlı her ülke yüzde 20 yenilenebilir enerji yapmak zorunda. Yüzde 20 daha az doğalgaz, kömür ve petrol yakmak zorunda. Yüzde 20'de daha az enerjiyle işini yapmak zorunda. 2020 yılında Türkiye eğer sorundan yana değil de çözümden yana giderse yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçer" dedi.

Dünya