26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

AB'de sigara paketi uyarıları zorunlu

Son Güncelleme: 19 ARALIK 2013 - TSİ 14:33

Avrupa Birliği (AB) uzun süredir tartışılan tütün ürünlerinin nasıl üretileceği ve satılacağı konusunda daha sıkı kurallar getiren yeni bir direktif üzerinde anlaştı.

Özellikle elektronik sigara konusundaki anlaşmazlık nedeniyle tartışmaların uzadığı direktifle ilgili olarak pazartesi gecesi AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) düzeyinde sağlanan uzlaşı, dün AB’nin sağlık ve tüketici haklarından sorumlu bakanları tarafından onaylandı.

Yeni direktif gereği, sigara ve diğer tütün ürünlerinin satıldığı paketlerin ön ve arka yüzlerinin yüzde 65’i, sigaranın sağlığa zararlı olduğuna ilişkin resimli ve yazılı uyarılarla kaplı olacak. Mevcut kurallara göre, ön yüzün yüzde 30’u, arka yüzün ise yüzde 40’ı yazılı uyarı içeriyordu. Resimli uyarılar ise bazı ülkelerin uygulamasına rağmen zorunlu değildi. Üye ülkeler istemeleri halinde asgari uyarı limitini aşarak hem ön hem de arka yüzü tamamen uyarılarla kaplayabilecek.

Sigaralar ve benzeri ürünler için ‘organik’ ya da ‘doğal’ ifadelerinin kullanılmasının yasaklanacak olması da yeni direktifin getirdiği kurallar arasında yer alıyor. AB, internet üzerinden tütün ürünü satışına yasak getirip getirmeme tercihini ise üye ülkelere bırakıyor.

Öte yandan, üye ülkelerden İspanya’da ise sağlık merkezleri, çocuk eğitim alanları, kamu kuruluşları ve toplu ulaşım araçlarında elektronik sigara içilmesine yasaklanma kararı getirildi.

Sigara, savaşlardan daha çok öldürüyor

20. yüzyıl boyunca sigaraya bağlı ölümlerin savaşlarda gerçekleşen ölümlerden daha yüksek olduğu ortaya çıktı...

İngiliz Guardian gazetesine göre 20. yüzyıl boyunca sigara kullanıma bağlı olarak 100 milyon kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verdiği rakama dayanan Guardian, geçtiğimiz yüzyıl boyunca büyük silahlı çatışmalarda ölenlerin sayısını da ‘en az 69 milyon’ olarak verdi. Tahminlere göre Birinci Dünya Savaşı’nda en az 8.5 ila 16.5 milyon, İkinci Dünya Savaşı’nda ise yaklaşık 40 milyon kişi hayatını kaybetmişti.

Milliyet