20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Geçici güzelliğin bedelini çocuk işçiler ödüyor

Son Güncelleme: 20 TEMMUZ 2015 - TSİ 13:01

Güzelleşmek adına kullanılan makyaj malzemeleri, dünyanın öbür ucunda yaşayan küçücük çocukların hayatlarını etkilliyor. Makyaj ürünleri, güneş ve vücut losyonlarının içeriğinde kullanılan doğal bir maden olan ‘mika’, yoksul nüfusun yoğun olduğu Hindistan’dan çıkarılıyor.

Hindistan’da bu işleri en küçüğü 3 yaşında olan çocuk işçiler yapıyor. Yaşıtlarının aksine ellerine Kitap değmemiş çocuklar, ailelerine destek olmaları için zor şartlar altında çalıştırılıyor.

20 bin çocuk çalışıyor

Hindistan’da bir yılda 20 binden fazla çocuk, yasadışı yollarla maden çıkarma ve toplama işinde görev almaya zorlanıyor. Haftada 5-6 gün çalışan çocuklar günde en az 8 saatlerini tehlikeli koşullar altında geçiriyor. Küçük yaşlarına rağmen dünyanın en riskli işlerinden birini yapan çocukların günlük kazancı 70 kuruşu (0.20$) geçmiyor. Keskin ve ağır aletlerle çalışan çocuk işçiler her gün birbirinden zararlı kimyasalları teneffüs ediyor.

Ciddi sonuçları olan yaralanmalarla karşı karşıya olan çocuklardan bazıları günde 15 kilo ağırlığındaki yükleri çeşitli bölgelere taşımakla da görevlendiriliyor. Bölge halkı duruma o kadar alışmış ki mika madenini toplama ve çıkarma işi nesiller boyu süren bir gelenek haline gelmiş. Mika madeni kozmetik sektörü dışında saç bakım, inşaat, çatı, donanım, ev aletleri, el sanatları, havacılık, otomotiv ve petrol sanayilerinde de kullanılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre, çocuk işçiler en çok kozmetik sektöründe görev alıyor.

Milliyet