9 Zilka'de 1445 | 18 Mayıs 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Buzul kıta bile artık kirli!

Son Güncelleme: 25 NİSAN 2016 - TSİ 10:58

İlk kez büyük bir heyetle buzul kıta Antarktika’ya giden Türk bilim insanları çarpıcı bir tespitle Türkiye’ye döndü. Tarımsal ve endüstriyel faaliyet yapılmayan kıtada kadmiyum, kurşun, civa gibi ağır metallerin izlerine rastlandı.

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nda (TÜBİTAK) görevli bilim insanlarından oluşan 13 kişilik araştırma ekibinin Antarktika kıtasındaki çalışmaları sona erdi.

Örneklerle döndüler

İstanbul’dan 29 Mart’te yola çıkan ekip, Arjantin’deki Antarktika Sekretaryası’nı ziyaret ettikten sonra Güney Amerika kıtasının güneyindeki son şehir Ushuaia’dan gemiyle Antarktika’ya ulaşmıştı. Tıp doktorları, botanikçi, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri uzmanlarından oluşan Türk bilim ekibi başta tüm dünyayı tehdit eden iklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyoçeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma ve gözlemler yaptı.

Çalışmalarını Ukrayna’nın Vernadsky Araştırma İstasyonu’nda yürüten ekip, Güney Okyanusu ve Antarktika kıtasını kapsayan 50 millik alanda incelemeler yaptı. Ushua adlı gemide konaklayan bilim insanları, ülkeye yeni bilgiler ve incelenecek örneklerle döndü.

‘Çok verimli geçti’

Buzul kıta incelemeleriyle ilgili bilgi veren sefer lideri İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Hava koşulları biraz zorladı. Yine de istediğimiz çalışmaları yaptık. Botanik, jeolojik ve oşinografik örnekler başarıyla toplandı ve bilimsel ölçümler yapıldı. Bu örnekler üzerindeki ileri analizler üniversitemiz laboratuvarlarında yürütülecek” dedi. Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arda Tonay, “Deniz memelileri açısından Antarktika’da yaptığım incelemeler verimli oldu. Birçok farklı türden balina sayımı yaptım. Koşulların olumsuzluğu çalışmalarımı etkilemedi” dedi.

Milliyet