7 Şevval 1445 | 16 Nisan 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Üreten de tüketen de zarar görüyor

Son Güncelleme: 9 OCAK 2012 - TSİ 11:30

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ''Yapısal sorunlarımız çözülerek rakip ülkelerin şartlarına kavuştuğumuzda Türk çiftçisi 85 milyonluk Türkiye nüfusu ile 50 milyon turisti besleyecek, çevre ülkelerin gıda açığını kapatacak, 30 milyar dolar ihracat geliri ve ekonomimize 150 milyar dolar hasıla sağlayacak gıda üretimini gerçekleştirecektir'' dedi.
Bayraktar, tarımın 2004'ten itibaren genel olarak büyüdüğünü ifade eden Bayraktar, 2011 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 5,3'lük büyümeyi yakalayan sektörün yıllık bazda da büyümesinin beklendiğini bildirdi.
Türkiye'de sağlıklı bir tarım envanterinin varlığından bahsedilemeyeceğini belirten Bayraktar, ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2 milyon 800 bin çiftçi desteklerden faydalandığı halde kayıtlı olmayan yaklaşık 2,5 milyon çiftçi desteklerden mahrum kalmaktadır. Bu nedenle bütün çiftçileri kayıt altına alacak şekilde gerekli çalışmalar yapılmalıdır'' diye konuştu. Mazot ve gübrenin en önemli tarımsal girdiler arasında yer aldığını anlatan Bayraktar, şunları söyledi: ''2011'de gübre fiyatları çeşitlerine göre yüzde 40 ile yüzde 100 arasında artmıştır. Gübre fiyatlarındaki yüksek artış çiftçinin ekonomik olarak erimesine, zaman zaman gübre kullanımını azaltmasına neden olmaktadır. Bu durum ise ürün miktar ve kalite azalmasına sebebiyet vererek çiftçiyi ekonomik olarak zora sokmaktadır.
Lisanslı depoculukla ilgili çalışmaların fiyat istikrarı ve üreticiler açısından hayati önem taşıdığına dikkati çeken Bayraktar, ''2010-2011'de üreticinin mazot alım gücü açısından mısır, pamuk, buğday ve arpada gübre alım gücü açısından ise arpa, mısır, ayçiçeği, soya, şeker pancarı, pamuk ve tütün ürünlerinde azalma görülmüştür'' dedi. Geçen sene Ekim ayına kadar kırmızı et üretiminin 560 bin tonu geçtiğini belirten Bayraktar, kırmızı et ithalatının başlamasından bu yana geçen 1,5 senede yaklaşık 1,5 milyar dolar döviz ödendiğini, kırmızı et üretiminde ithalatın başladığı döneme ancak yaklaşabilen üretimin sağlandığını ve perakende sığır eti, koyun eti, salam, sosis, sucuk gibi ürünlerin fiyatlarının yüzde 3 ile yüzde 27 arasında arttığını belirtti.
MİLLİ GAZETE