11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Filistin çözüm bekliyor

Son Güncelleme: 17 ARALIK 2014 - TSİ 11:05

İsveç’in Filistin’i tanıması ve Avrupa parlamentolarında üst üste Filistin’in tanınmasını isteyen tasarıların kabul edilmesinin ardından soruna BM çatısı altında çözüm bulunması ihtiyacı artmış durumda. Uluslararası kamuoyunun desteğini yanında hisseden Filistin, BMGK’ya işgalin sonlandırılması için baskı yaparken, bu rüzgârın karşısında durarak Arap ve Avrupa ülkelerini karşısına almak istemeyen Obama yönetimi orta yolu bulmaya çalışıyor.

Öte yandan Fransa, İngiltere ve Almanya’nın, Arap ülkelerinin tasarısına alternatif başka bir tasarı hazırlığında oldukları biliniyor. Tasarının detayları net olmamakla birlikte, karar metninde taraflardan müzakere masasına dönmeleri ve barış görüşmelerinin sonuçlanması için belirli bir süre sınırlaması konulması konularının yer aldığı öne sürülüyor. Avrupa’da temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Kerry de taraflarla bire bir görüşerek orta yolu bulmaya çalışıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kerry ile görüşmesinde Ürdün tarafından BM gündemine getirilen tasarıyı ABD’nin veto etmesini istemişti. BMGK’daki bir oylamada 15 üyeden en az 9’unun kabul oyu kullanması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin’in tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

İsviçre'de Filistin konferansı düzenlenecek

Cenevre'de yaklaşık 200 büyükelçinin katılımıyla düzenlenecek konferansta, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'teki son gelişmeler ele alınacak.

Dördüncü Cenevre Sözleşmesine taraf olan yaklaşık 200 ülkenin büyükelçisinin katılımıyla Dünya Meteoroloji Örgütü'nde düzenlencek konferans, basına kapalı gerçekleşecek.

Katılımın yüksek olacağı öngörülen toplantıya ABD, Kanada ve Avustralya'nın katılması beklenmiyor. İsrail de Filistin konferansını boykot edeceğini açıkladı.

Konferans, İsveç'in Filistin'i tanıması ve Avrupa'da son aylarda Fransa, İrlanda, İspanya, Hollanda gibi ülkelerin parlamentolarında Filistin'in bağımsız bir devlet olarak tanınması için yapılan girişimler sonrasında düzenleniyor. Filistin'i bugüne kadar resmen 135 ülke tanıdı.

İsviçre medyasında yer alan haberlere göre, İsviçre Konfederasyon Başkanı ve Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, toplantının işgal altındakiFilistin toprakları hakkında olduğunu ve "İsrail'i suçlama toplantısı" olarak değerlendirilmeyeceğini söyledi. Burkhalter, "Toplantıya birkaç ülkenin katılmayacak olması uluslararası toplumun var olduğu gerçeğini değiştirmez" dedi.

Millî Gazete