7 Şevval 1445 | 16 Nisan 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

İsveç Filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıdı

Son Güncelleme: 30 EKİM 2014 - TSİ 11:23

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, Filistin'i resmi 'devlet' olarak tanıdıklarını duyurdu. İsveç'in iktidarda olan merkez sol partisi milletvekili ve Dışişleri Bakanı Wallstrom açıklamasında, 'Bugün Filistin'i tanımamız uzun süredir duran müzakereler, yıkım ve hayal kırıklıklarına karşı bölgede daha iyi bir geleceğe katkı sağlayacaktır' dedi.

İsveç Başbakanı Stefan Lofven de geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada Sosyal Demokrat hükümetlerinin İsrail ve Amerika'nın eleştirilerine rağmen Filistin'in tanınmasına destek vereceğini ifade etmişti.

Dünyadaki birçok devlet tarafından halen tanınmayan Filistin 29 Kasım 2012'den beri BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde bulunuyor. Öte yandan İsveç, Filistin'i resmi bir devlet olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu.

BM'den İsrail'e "yerleşim planlarını dondurun" çağrısı

BM Güvenlik Konseyi, Filistin'in Ürdün aracılığıyla yaptığı talep üzerine toplanarak İsrail'in Doğu Kudüs'te ilan ettiği yeni illegal yerleşim birimi planlarını ele aldı.

Toplantıda Genel Sekreter Ban Ki-mun'u temsilen konuşan BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Ban'ın İsrail'in bin yeni yerleşim yeri kurma planları nedeniyle alarma geçtiğini belirterek "Genel Sekreter Ban, İsrail'den uluslararası hukuk altındaki taahhütlerini yerine getirerek yeni yerleşim yeri planlarını dondurmasını istiyor" dedi.
İsrail'in eylül ayında da 2 binden fazla yerleşim birimi kurma kararı aldığını hatırlatan Feltman, "Eğer bu planlar uygulamaya geçirilirse, İsrail'in Filistin ile kalıcı barışa ulaşma taahhüdü konusundaki ciddi şüpheler bir kez daha artacaktır. Yeni yerleşim yerleri Filistin Devleti'nin yaşayabilirliğine de tehdit oluşturmaktadır" diye konuştu.

İşgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim yeri kurmanın uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurgulayan Feltman, kutsal mekanlara girişin kısıtlanmasının da provokasyonlara neden olabileceği uyarısı yaptı.

Gazze'de aylar sonra maaş

Gazzede, mayıs ayından bu yana maaşlarını düzenli alamayan hükümet çalışanlarına ödeme yapılmaya başlandı.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah’ın dün, Gazze’deki yaklaşık 24 bin memura bin ikiyüzer dolar ödeme yapılacağını açıklamasının ardından hükümet çalışanları sabah saatlerinde postanelere akın etti. Kamu İşçileri Sendikası Başkanı Muhammed Sıyam, ödemelerin yapılmasının önemli adım olduğunu ancak yeterli bulmadıklarını belirterek, “Gazze’deki eski Hamas hükümeti çalışanlarının, en kısa zamanda uzlaşı hükümetine entegre edilip her ay maaşlarını düzenli alması gerekir” dedi. Maaşını almak için sırasını bekleyen Filistinli memur İyad Ziyare, ödemenin yapılacak olmasından son derece memnun olduğunu ifade etti. Bir başka memur Ahmed el-Hudari de çalışanlar arasında ayrım yapılmaması gerektiğini söyleyerek maaşını sorunsuz almak istediğini dile getirdi. Hamas ve Fetih hareketleri arasında 23 Nisan’da varılan milli mutabakat sonucu 2 Haziran’da kurulan ulusal uzlaşı hükümetinin ödeme yapmaması nedeniyle Gazze’de eski hükümete bağlı yaklaşık 45 bin işçi ve memur, mayıs ayından beri maaşlarını düzenli alamıyor. Ambargo altındaki Gazze’de yaşayan Filistinliler, maaşların gecikmesini sık sık düzenledikleri gösterilerle protesto ediyor.

Ajanslar