18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Atık piller çöp değildir dönüşebilir

Son Güncelleme: 3 KASIM 2015 - TSİ 13:05

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği(TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar 2014 yılında 555 ton olan atık pil toplama miktarlarını 2015 sonu itibariyle 600 tona çıkaracaklarını söyledi.

APAK Yönetmeliği'ne göre, atık pil toplama, taşıma, geri dönüşüm ve bertaraf işlemlerini gerçekleştirmek için TAP’ın 3 ana amacı bulunuyor. Bunlar, 

  • Ülke genelinde verimli bir toplama sistemi kurularak çalıştırılması,
  • Yıl boyunca tüketicilere yönelik bilinçlendirme kampanyaların yapılması ve okullarda eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi,
  • Atık pillerin taşınması, geçici de polanması ve bertaraf işlemlerinin yürütülmesi.

Atık pillerin toplama miktarlarının arttırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyeler ile çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini belirten Genel Sekreter Bahar, şu ana kadar Türkiye çapında 30’u Büyükşehir olmak üzere toplam 550 belediye ile işbirliği halinde olduklarını da kaydetti. Bahar “Bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Silahlı Kuvvetler, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT de bizimle işbirliği yapan kuruluşlar arasında. En çok atık pili bölge olarak Marmara’dan, şehir olarak ise İstanbul’dan topluyoruz” dedi.

Neslihan Bahar’ın yorumları şöyle: “Pil doğaya bırakılması halinde çevreyi kirletebilir. Topladığımız tek kullanımlık atık piller bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolanıyor, şarj edilebilir piller ise geri dönüşüme yollanıyor. Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabiliriz. Pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal vardır. Kullanım süresi dolan yani ‘Atık Pil’ halini alan piller çöpe atıldığında içerdikleri metaller toprağa karışarak çevreyi kirletebilirler. Halbuki pil geri kazanabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılır.”

Dünya