24 Şevval 1445 | 3 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Petrolde düşüş yüzde 70 tüketiciye yansıyan ise yüzde 14

Son Güncelleme: 23 ARALIK 2015 - TSİ 09:07

Petrol fiyatlarının 36 dolara kadar düşmesine rağmen akaryakıt fiyatlarındaki düşüş sınırlı gerçekleşiyor. Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının artışını gerekçe göstererek akaryatık fiyatlarını artıran Türkiye'deki akaryakıt şirketleri geri adım atmakta çok yavaş ve isteksiz davranıyor.

Petrol fiyatlarının 155 dolara kadar çıktığı dönemlerde eş zamanlı olarak arttırılan akaryakıt fiyatları Türkiye'de benzinde 5 TL'ye kadar çıkarılmıştı. Ancak küresel piyasalarda petrol fiyatları 36 dolara kadar gerilemesine rağmen benzin ve motorin fiyatları hala çok yüksek seyrediyor.

Geçen yıl haziran ayında bir varil Brent petrolün fiyatı 115 dolar civarında, o dönemki kur ile yaklaşık 243 liraydı.

Aynı dönemde benzinin litre fiyatı ise 5.02 liraydı. Brent petrolün dünkü seviyesi olan 36.32 dolardan güncel dolar kuru ile hesaplandığında, bir varil Brent petrolün fiyatı 105 liraya karşılık geliyor. Benzinin litre satış fiyatı ise 4.28 lira. Bu anlamda, petrolün varil fiyatı 1.5 yılda yüzde 68.7 değer kaybetti. Petrol TL bazında da yüzde 56.8 ucuzlarken, pompa fiyatı sadece yüzde 14.7 civarında ucuzladı.

Diğer taraftan, vergi yükü hem Avrupa’da çoğu ülkede hem de Türkiye’de tüketicinin petrol fiyatlarındaki düşüşü hissetmesine engel oluyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kasım ayı petrol ve LPG piyasası fiyatlandırma raporuna göre, ürün fiyatı 1.04 lira olan benzin; rafineri, ÖTV+KDV, gelir payı, ana dağıtım şirketi ve bayi marjlarının eklenmesiyle pompada 5 liraya yaklaşıyor. 100 TL’lik akaryakıtın ortalama 60 lirası vergi olarak alınıyor.

Düşen petrol fiyatlarının pompaya yansımamasının bir diğer nedeni olarak yüksek döviz kurundan kaynaklandığı belirtiliyor.

Dünya Bülteni