15 Şevval 1445 | 24 Nisan 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Petrol düştü, Çin Rusya'yı geçti

Son Güncelleme: 29 KASIM 2014 - TSİ 10:19

Petrol fiyatlarının gerilemesi Türkiye ithalatının görünümünü de değiştiriyor. Enerji ithalatı ile yıllardır Türkiye ithalatının zirvesinde olan Rusya tahtını tüketim malı ithalatıyla Çin’e bırakıyor. Ekimde dış ticaret açığı da petrol fiyatları sayesinde 6.25 milyar dolara indi

Türkiye’nin ithalatında yıllardır zirveyi kimselere vermeyen Rusya, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle tahtını kaybediyor. Çin son üç aydır aylık ithalatta Rusya’yı geride bırakarak Türkiye’ye en çok mal satan ülke olmayı başardı. Ekimde Türkiye Çin’den 2 milyar 79 milyon dolarlık, Rusya’dan ise 1 milyar 732 milyon dolarlık ithalat yaptı. 75 doların altındaki petrol fiyatları nedeniyle yılın son iki ayında da Rusya’dan ithalatı azaltması ve yıl sonunda Çin’in zirveyi tamamen ele geçirmesi bekleniyor. Bu da dış ticarette bir devrin değişmesi anlamına geliyor. Enerji ithalatı nedeniyle verilen dış ticaret ve cari açık artık oyuncak, makine, teknolojik ürünlerden kaynaklı açık haline dönecek.

Türkiye İstatistik Kurumu dün ekim ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel ithalat tutarının azalmasıyla dış açık geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.8 gerileyerek 6.25 milyar dolar oldu. Bu 7 ayın en düşük dış açığı.

Petrolün etkisi

Tüm bu iyileşmede petrol fiyatlarının etkisi büyük. Haziranda 115 doların üzerine çıkan Brent petrolün varil fiyatı OPEC’in üretim miktarını değiştirmemesi ardından Temmuz 2010’dan bu yana en düşük olan 71.12 dolara kadar geriledi. Ekimde Türkiye’nin en büyük ithalat kalemi mineral yakıtlar ve mineral yağlar kaleminde ithalat yüzde 3.8 azalışla 4.32 milyar dolara indi. Enerji ithalatındaki düşüş ise yerini tüketim malı ithalatındaki artışa bırakıyor. Bu da ithalatımızda zirvenin de el değiştirmesine neden oluyor. Enerji ithalatıyla yıllardır zirvenin sahibi olan Rusya yerini tüketim malı ithalatı ağırlıklı Çin’e bırakıyor.

Hürriyet