10 Zilka'de 1445 | 19 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

İhracat artarken geliri düşüyor!

Son Güncelleme: 5 EKİM 2015 - TSİ 10:46

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, yaş meyve ve sebze ihracatı, miktar olarak artarken, karşılığında alınan ihracat bedelinin ise düştüğünü söyledi.

TL’deki değer kaybı dolayısıyla ihracatta miktar olarak artış olsa bile değer olarak kayıp meydana geldiğini belirten Yetkin, şöyle konuştu:

“En önemli ihracat pazarlarımızdan Rusya’ya dokuz ayda yapılan yaş meyve sebze ihracatı miktar olarak yüzde 3 oranında artmasına karşın değer olarak yüzde 1 kayıp var. Almanya’ya ihracatta yüzde 2 artış olmasına karşın değer olarak yüzde 15 kayıp var. Irak’ta kayıp, miktar olarak yüzde 3, değer olarak yüzde 8’i buluyor.”

Üretici de mağdur

Avrupa’daki önemli pazarlarda da büyük düşüş olduğunu kaydeden Yetkin, “Ukrayna’ya ihracatta dokuz ayda geçen yıla kıyasla yüzde 58 düşme var. Bulgaristan, Hollanda, Beyaz Rusya, Fransa gibi ülkelere yapılan ihracattaki düşüş de yüzde 30’larda” diye konuştu.
İhracattaki tıkanmanın üreticileri de olumsuz etkilediğini ifade eden Yetkin, şu bilgileri aktardı:

“Dış pazarlar kapandıkça üretici fiyatları düşüyor. Türkiye içinde bu düşüş marketlere yansımadığı için kamuoyu durumun farkında değil. Ancak markette 3 liraya satılan domatesin kilosu, Mersin’de tarlada 40 kuruşa alıcı bulamıyor.

Bu durum ihracatı artırmak için acil önlemler alınmasını gerektiriyor. İhracat primlerinin artırılması bu tıkanıklığın aşılması açısından önemli.

Ayrıca markalaşma, standardizasyon, kalıntı analiz laboratuvarlarının sayısının artırılması gibi önlemlerin alınması da söz konusu tıkanıklığın aşılması açısından yararlı olacaktır.”

Milliyet