18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Elektrik kurulu gücü 9 ayda 5 bin megavat büyüdü

Son Güncelleme: 28 EKİM 2016 - TSİ 10:34

Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücü, bu yılın 9 aylık döneminde 4 bin 926 megavat büyüyerek toplam 78 bin 72 megavata ulaştı.

Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) verilerine göre, Türkiye'nin 2015 sonu itibarıyla 73 bin 146 megavat olan kurulu gücü, 30 Eylül 2016'da 78 bin 72 megavata yükseldi.

Böylece, yılın 9 aylık döneminde kurulu güce 4 bin 926 megavat eklendi.

Bu dönemde, bin 416 megavatlık doğalgaz ve bin 371 megavatlık ithal kömür kapasitesi devreye girdi. Ayrıca, rüzgar enerjisinin kurulu gücüne 720 megavat eklenirken, hidroelektrikte 455, yerli kömürde 424 ve lisanssız güneş enerjisinde de 412 megavatlık kapasite devreye alındı.

Jeotermal enerjide ise kapasite artışı 102 megavat oldu.

Yılın 9 ayında gerçekleşen kapasite artışıyla, Türkiye'nin elektrik kurulu gücünün yüzde 33,7'sini hidroelektrik santralleri oluştururken, doğalgaz santrallerinin payı yüzde 28,9 oldu.

Toplam kurulu güç içerisinde yerli kömürün payı yüzde 12,6, ithal kömürün payı yüzde 9,6 ve rüzgar enerjisinin payı ise yüzde 6,7 seviyesinde gerçekleşti. Çok yakıtlı santraller, lisanssız güneş enerjisi santralleri ve diğer yenilenebilir kaynaklı santraller ise yüzde 8,5'luk bir dilim oluşturdu.

Böylece söz konusu dönemde, üretime başlayan 583 yeni santralle birlikte Türkiye'deki toplam santral sayısı 2 bin 97'ye ulaştı.

Güneydoğu 'güneşi'yle kazandırıyor

Türkiye'de güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, teşvik paketiyle de desteklenen yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımcının ilgisi arttı

GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi proje yürütücüsü ve Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Termodinamik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata,  bölgede son dönemde güneş enerjisinden faydalanmanın arttığını söyledi.

Güneş enerjisinden kazanabileceğini anlayan yatırımcıların yavaş yavaş santral kurmaya başladığını belirten Yeşilata, hükümetin son dönemde yenilenebilir enerji alanında mevzuat ve bürokratik kolaylık sağlamasının yatırımcının işini kolaylaştırdığını ifade etti.

Yeşilata, bölgenin yıllık 3 bin saati bulan bir güneşlenme süresi olduğunu belirterek, "Aşağı yukarı metrekare başına bin 500 kilovatı bulan bir güneş enerjisi radyasyon potansiyelimiz var. Bu değerler Türkiye ortalamasının üzerinde olan değerlerdir. Bölgeye kurduğunuz bir kilovatlık panelden GAP bölgesinde bin 500 megavat saat elektrik üretmeniz mümkün olabiliyor. Bu ortalama değerler diğer bölgelerin üzerindedir. Tüm illeri güneş enerjisi potansiyelini ortaya koymaya çalıştık özellikle Adıyaman bu noktada bölgede en öne çıkan il oldu." diye konuştu.

AA