17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

İşveren'den Asgari Ücret kararında ilginç istek

Son Güncelleme: 22 EYLÜL 2012 - TSİ 11:52

Meclisteki partiler dar gelirlinin mağduriyetini gidermek için Anayasa'nın sosyal güvenlik ve adil ücret maddesine "asgari ücretten vergi alınamaz" şartını getirdi. Böylece asgari ücretten kesilen 200 TL'lik verginin kaldırılması konusunda ilk somut adım atılmış oldu.

Karar önceki gün geç saatlerde gerçekleşen uzlaşmanın ardından açıklandı. Ancak 5 milyon asgari ücretli, ayrıntıları öğrenip sevinemeden iş dünyasıdan gelen açıklamalarla şoke oldu. İşveren temsilcileri hep bir ağızdan "işadamının yükü ağır, bu para bize verilmeli" dedi. 2008'den bu yana asgari ücretli için vergi ödemeyen işadamlarının bu dilekleri kabul edilirse, devletin asgari ücretliden elde ettiği 6.6 milyarlık vergi patronların cebine girecek. Konuya ilişkin en keskin açıklamalardan biri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan geldi. Kurumun genel sekreteri Bülent Pirler, bu verginin işverene kalması gerektiğini ifade etti. "Kararı memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Pirler şunları ifade etti: "Bu hep temenni ettiğimiz ve çok önemsediğimiz bir gelişme. Devamında ne olacak, bu miktar kime kalacak, oturup bakmak lazım. Bu konuda üçlü bir uzlaşı komisyonu kurulabilir. Ancak bizim buradaki öngörümüz bu miktarın işverene kalması şeklindedir.

200 tl'yi buluyor

Mevcut uygulamada brüt asgari ücret 940.50 lira, neti 739.79 lira. Bugün itibarıyla asgari ücrette 200.71 liralık kesinti yapılıyor. Kaldırılacak vergi tutarı 125 liraya denk geliyor. Ancak, asgari geçim indirimi, işçi hissesi gibi kalemlerle bu tutar 200 lirayı buluyor.

Vergi yükü düştü

İşverenin vergi yüküne ilişkin son dönemde birçok çalışma hayata geçirildi. Yeni teşvik paketi ile stratejik yatırımlar ve 6. Bölge'de işverenin yüklerini devlet üstlendi. 2008'de uygulamaya giren sigorta primlerinde 5 puanlık işveren indiriminin maliyeti 3.5 milyar lira oldu.

Sabah