15 Şevval 1445 | 24 Nisan 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Hacer Muhterem Coşan Camii ibadete açıldı

Son Güncelleme: 27 EYLÜL 2014 - TSİ 09:25

Ankara’nın Etimesgut ilçesinde Sevgi Vakfı tarafından yapımı tamamlanan Hacer Muhterem Coşan Camii, hicri 2 Zilhicce 1435, miladi 26 Eylül 2014'de Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. 

Açılış programı saat 11.00’de Kur'an-ı Kerim tilavetiyle basladı ve ilahilerle devam etti.

Sevgi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Rüstem Altınbaş, yaptığı konuşmada, Ankara’nın yeni yerleşim merkezlerinden Etimesgut’a bağlı Elvankent’in Ayyıldız mahallesinde cami ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Sevgi Vakfı olarak mimar İbrahim Öztürk beyle projeyi hazırladık. Kısa sürede cami inşaatı tamamlandı. Tabanı 1.000 metrekare olan camimizin girişinde bin 500 olmak üzere toplam 3 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek. Camimize merhum Mehmed Zâhid Kotku Hocamızın kerimeleri, merhum Mahmud Es’ad Coşan Hocamızın refikası, Muharrem Nureddin Coşan Hocamızın valideleri Hacer Muhterem Coşan Hanımefendi’nin adını verilmesi gönlümüzden geçti, Rabbimiz öyle de nasip etti. Camimizin açılışına değerli büyüğümüz Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendimiz ile kıymetli valideleri Hacer Muhterem Coşan Hanımefendi’nin teşrif etmeleri bizleri ziyadesiyle memnun etti. Camimizin açılışına yurt dışından ve yurt içinden iştirak eden tüm dostlarımıza ve kardeşlerimize teşekkür ederiz” dedi.

Cuma namazının ardından Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi, programa iştirak eden binlerce seveniyle tek tek musafahalaştı.

CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Caminin mimarı İbrahim Öztürk ise Hacer Muhterem Coşan Camii’nin yeşil alanla bütünleşeceğini belirterek şu bilgileri verdi:

“Hacer Muhterem Coşan Camii, 35 dönümlük bir park alanın yanındaki 5 dönümlük arsanın 1000 metrekare alanı üzerine inşa edilen bir ibadethanedir. Cami plan şeması olarak klasik Osmanlı camilerinin bir benzeridir. Caminin iç tezyinatında Osmanlı camilerinde sıkça kullanılan çini bezemeler kullanıldı.

Camiye 100 kişinin namaz kılabileceği son cemaat mahallinden geçilerek girilmektedir. Ana namaz bölümü yaklaşık 1.200 kişi kapasitelidir ve bu mekânın iki yanında bulunan merdivenlerden 600 kişi kapasiteli mahfel katına ulaşılmaktadır. Ayrıca caminin bodrum katında 800 metrekare alana sahip çok amaçlı bir salon bulunmaktadır.

Camiinin merkezi şemasını destekler biçimde ve Bursa Ulu Camii’nde bulunan orta kubbeyi anımsatan dikdörtgen bir fener yerleştirildi. Bu fener kısmı caminin merkezîlik hissini artırırken aynı zamanda yüksekliği ve yanlardaki pencerelerden gelen ışığıyla mekâna yükseklik ve ferahlık katmaktadır.

Cami, iki katlı dış cephesi,  1/2 oranındaki pencereleri ve saçaklı kiremit çatısıyla Anadolu Selçuklu camilerini ve Anadolu sivil mimarisini yansıtan izler taşımaktadır. Tek şerefeli minaresi ise Anadolu’da sıkça karşılaştığımız minare mimarisi tarzından esinlenilerek tasarlandı."