27 Şevval 1445 | 6 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Meyve-sebzede kaybın önlenmesi için ambalaj standartı

Son Güncelleme: 4 EKİM 2017 - TSİ 10:34

Türkiye’de üretilen 50 milyon tona yakın meyve ve sebzenin yüzde 30’u üretim, dağıtım ve tüketim zincirinde kaybediliyor. Bu fire oranı yüzde 40’lara kadar çıkabiliyor. Bu oran aynı zamanda Türkiye’nin yıllık yaş meyve-sebze ihracatının da 4 katına denk geliyor.

Meyve-sebzedeki bu kaybı azaltmak için önemli kriterlerin başında ise ‘ambalaj’ geliyor. Bunun için yapılan çalışmalar sonuç vererek meyve-sebzenin ambalajlarla, ayrıca soğuk zincire uygun olarak taşınması kararlaştırılmıştı.

Dün yayınlanan tebliğde ise ‘ambalaj’ın standartları belirlendi. Buna göre, malların taşınmasında kullanılacak ambalajlar soğuk zincire uygun olacak. Sebze-meyveler alışveriş merkezleri, büyük ve zincir mağazalarda bulunan perakende satış yerlerinde soğutuculu reyonlarda ambalajlarından çıkarılmadan satışa sunulacak.

Tek kullanımlık ambalajlar kullanılmasını, ürünlerin soğuk zincirle taşınıp marketlerde soğuk reyonlarda satılmasını öngören tebliğ, perakendeciler tarafında ise maliyeti artırdığı gerekçesiyle tedirginliğe sebep oldu.

2019'a kadar süre tanınacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tebliğ ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada değişen standartlar için 2019 başına kadar geçiş süresi öngörüldüğünü belirtti. Açıklamada şöyle denildi: "Sebze ve meyvelerin depolanacağı depolama alanları için zorunlu standartlar belirlenmiştir.

Ayrıca perakende satış noktalarında da sebze ve meyvelerin soğutuculu reyonlarda satışa sunulması zorunlu kılınmıştır. Maliyetlerin minimize edilmesi ve geçiş sürecinin hızlandırılmasını teminen standartlara uyumu kolaylaştırıcı teşvik mekanizmaları üzerinde de çalışmalarımız devam etmektedir."

Standartın detayları

- Tekrar kullanılabilir ambalajlar modüler ve katlanabilir şekilde olacak, her kullanımda gıda güvenilirliğine uygun olarak dezenfekte edilecek.

- Dolu ambalajlar en çok 30 kilo olacak. Patates, kuru soğan ve tatlı patateslere yönelik ambalajlar file, jüt çuval, torba, kasa veya kutu şeklinde ve en çok 50 kilo olacak.

- Birbirlerine zarar verebilecek mallar aynı araçta taşınmayacak.

- Malların üretim yerindeki toptancı hallerinden veya tasnifleme ve ambalajlama tesisinden tüketim yerlerine taşınmasında soğuk zincirin korunması esas olacak.

- Mallar, soğuk hava depolarında, malların bozulmasına veya kalite kaybına sebep olmayacak uygun ısı ve nem ortamlarına sahip alanlarda depolanacak.

Milliyet, Sabah