15 Şevval 1445 | 24 Nisan 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

'Göçmenler kalıcı hale geliyor’

Son Güncelleme: 4 TEMMUZ 2017 - TSİ 09:55

OECD tarafından yayınlanan göç raporunda, yasal ve yasal olmayan göçün hızlandığı ve ülkelerin bu sorunla baş etmek için uyum çabalarını artırması gerektiği belirtildi.

Temel olarak göçmenlerin büyük kısmının kalıcı hale geldiğine işaret edilen raporda, Irak ve Suriye savaşlarının ardından Türkiye’ye yönelik başlayan hızlı göçün de etkisinin azalmakla birlikte devam ettiği ifade edildi.

OECD’nin ‘Uluslararası Göç Görünümü 2017’ raporuna göre, Türkiye’ye iltica başvurularında yüzde 42 azalma görüldü. Rapor, temel olarak göçmenlerin büyük bir kısmının kalıcı hale geldiğine işaret ederek ülkeleri her alanda uyum programları uygulamaya çağırdı.

Rapor, Ortadoğu, Kuzey Afrika gibi istikrarsız olan bölgelerden başlayan göç dalgasında azalma gözlense de hala yüksek sayıda devam ettiğine işaret ediyor. OECD ülkelerine 2015 yılında 4.7 milyon kişi, 2016’da ise 5 milyon kişi göçmen olarak girdi.

Raporda, bu kişilerin büyük kısmının savaşlardan kaçan kişiler olmasına karşılık, daha sonra kendi ülkeleri istikrara kavuşsa da önemli bir kısmının geri dönmeyeceğine işaret edildi. Raporda, ülkelerine dönünceye kadar kalacak kişilere yönelik olanlar dahil, her ülkenin kendi iç uygulama ve mevzuatını bu kişilerin uyumuna yönelik değiştirmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Çalışmada, ülkelerin bu kişilere daha fazla mali kaynak ayırarak başta eğitim olmak üzere geleceklerine yönelik katkı vermesi, barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği belirtildi.

Dünya