24 Şevval 1445 | 3 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Çin malları Avrupa üzerinden Türkiye'ye geliyor

Son Güncelleme: 29 MAYIS 2015 - TSİ 11:00

Uzakdoğu menşeli ürünlerin daha fazla vergisi olduğu için bu ürünlerin hülle yoluyla Avrupa’da üretilmiş gibi gösterildiği ortaya çıktı. Gümrük Birliği anlaşması gereği, Avrupa’dan Türkiye’ye köken incelemesi yapılmadan sokulan çok sayıda ceket, pantolon, takım elbisenin Uzakdoğu kökenli olduğu ortaya çıktı. Ek vergi ve anti-dampingden ürününü kaçırmak isteyenlerin uyguladığı hülle yöntemiyle devlet büyük vergi kaybı yaşıyor.

Avrupa Birliği’nin yetkili makamlarınca düzenlenmesine rağmen farklı kaynaklardan geldiği belirlenen mallar, bundan sonra sanayi ve ticaret odalarınca detaylı incelemeye tabi tutulacak.

Avrupa ülkelerinden geldiği belirtildiği halde başka ülkelerden gönderildiği anlaşılan ürünlerin giyim eşyaları. Ürünlerin genel olarak Çin ve Uzakdoğu kökenli olduğu öğrenildi.

Türkiye 2014’te, hazır giyim ve konfeksiyon ithalatını, yüzde 3.1’lik artışla 3 milyar dolara çıkardı. Bunun yaklaşık yüzde 29’u, yani 900 milyon dolara yakını AB ülkelerinden ithal edildi.

Yeni prosedür ile eskiden Avrupa makamlarının damga vurup “AB kökenli mal” diye Türkiye’ye soktuğu mallar artık, ithalatçı firmanın bağlı olduğu sanayi ve ticaret odalarınca denetlenecek.

Uzakdoğu ülkeleri ve özellikle Çin’den çok ucuza temin edilen ancak, anti-damping vergisi ile ilave gümrük vergisine tâbi olan ürünler, Polonya, Bulgaristan, Romanya, İspanya, gibi AB ülkelerinden Türkiye’ye ithal edilmiş gibi gösteriliyor.

Milliyet