8 Ramazan 1445 | 19 Mart 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Balkanlar’da acil durum

Son Güncelleme: 23 EKİM 2015 - TSİ 11:19

Macaristan’ın sınırlarını kapatmasıyla göçmenler Slovenya sınırına akın etti. Dün sabah itibarıyla son 24 saatte 12 bin 600 mülteci Slovenya’ya girdi. Sloven hükümeti, AB’den polis desteği istedi. Slovenya’da gece soğukluk 3 ile 5 dereceye kadar düşerken, insanlar battaniye ve alüminyum örtülere sarılarak zengin Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor.

Mültecilerin Avrupa’ya ulaşma çabaları sürerken, Avrupa krizi aşacak yolu bulamıyor. Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, göçmen akınına karşı tartışmalı sert tedbirler alırken, Slovenya gibi küçük ülkeler mültecilerin ihtiyaçlarını gidermede zorlanıyor. Almanya’da ise aşırı sağcılar göçmen merkezlerine yönelik saldırıları artırdı. Göçmenlere karşı Hırvatistan sınırına dikenli barikatlar kurduran Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupalı liderlere, mülteci karşıtı bir havaya bürünen Avrupa kamuoyunun sesine kulak vermeleri çağrısı yaptı. Orban, “Bu durum Avrupa demokrasilerini istikrarsızlaştırıyor. Kıtamızın geleceği hakkında dürüst bir tartışma başlatmalıyız” dedi.

Slovenya ise dün sabah yaptığı açıklamada son 24 saatte 12 bin 600’den fazla göçmeni kabul ettiğini duyurdu. Bu, geçtiğimiz ay Macaristan’ın aldığı en yüksek günlük göçmen sayısı 10 bini geçerek rekor oldu. Böylece ülkeye cumartesi gününden beri giren mülteci sayısı 40 bine yaklaştı. Sloven hükümeti, günde sadece 2 bin 500 göçmeni karşılayabilecek kapasiteleri olduğunu belirterek, Avrupa Birliği’nden polis desteği istedi. Slovenya, sınırda askerleri görevlendirmek üzere acil durum da ilan etti. Sırbistan’dan Hırvatistan’a girmek için bekleyen 9 bin kişi daha var. Hırvat polisi ile mülteciler arasında dün arbede yaşandı.

Kış geliyor

Balkan ülkelerinin sınırlarında bekleyen binlerce mülteci zaman zaman yağan yağmur altında ve çamur içinde bekleyişlerini sürdürüyor. Mültecilerin dışarıda beklemesi de soğuk havaların gelmesiyle daha zor hale geliyor. Göçmenler, kış etkisini iyice hissettirmeden bir ülke tarafından kabul edilmek istiyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden Seda Kuzucu, “Durum alarm verici çünkü hava giderek soğuyor” dedi. Mültecilerin Slovenya’dan sonraki durağı olan Avusturya kapılarında ise polisin kurduğu barikatlar kaldırıldı. Yetkililer, beklemekten yorulan göçmenlerin sınıra doğru hareket edince olası bir çatışmayı önlemek için kapıları açtıklarını söyledi. Ancak yaklaşık bin kişi, hala Slovenya’dan Avusturya’ya geçmek için bekliyor. Macaristan’ın yanısıra mültecilere karşı olumsuz tavrıyla tepki çeken bir başka Avrupa ülkesi ise Çek Cumhuriyeti oldu.

Hürriyet