15 Şevval 1445 | 24 Nisan 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Gazze'de elektrik sıkıntısı kapıda

Son Güncelleme: 10 MART 2014 - TSİ 17:50

Gazze'de elektrik santralinin yakıtının tükenme noktasında olduğu ve temin edilememesi durumunda bölge elektriğinin kısa süre sonra kesileceği bildiriliyor

Gazze Enerji Kurumu Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil, Enformasyon Bakanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında Katar tarafından yapılan yardımla sağlanan yakıtın tükenmek üzere olduğunu ifade ederek, "Elektrik santralinin çalışması için 5 günlük yakıt kaldı. Santral için yeterli yakıt bulunamaması halinde yeni bir elektrik kriziyle karşı karşıya kalabiliriz. Önceden olduğu gibi 12 saatlik elektrik kesintileri gerekebilir" dedi.

Halil, Gazze hükümetinin elektrik sorununun aşılması görüşmeler yaptığını dile getirerek, "Ramallah hükümetine, bir sene boyunca yakıt vergisinin tahsil edilmemesi talebinde bulunduk" diye konuştu.

Batı Şeria'daki Filistin hükümeti, Gazze yönetiminden, elektrik santralinin çalışması için kullanılan yakıttan vergi isterken, Gazze hükümeti ise finansman sorunu nedeniyle yakıtı vergisiz olarak almayı talep ediyor. Katar, taraflar arasında arabuluculuk yaparak, aralık ayında Filistin hükümetine elektrik santralinin çalışmasında kullanılan akaryakıtın vergisini karşılamak için 10 milyon vermişti.

Bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için günlük 360 megavat elektriğe ihtiyaç duyulan Gazze Şeridi'nde ancak 200 megavat elektrik üretiliyor. Sözkonusu elektriğin 120 megavatı İsrail'den, 28 megavatı Mısır'dan temin edilirken 40 ila 60 megavatı ise bölgede üretiliyor.  

Arap Birliği: Kudüs'teki uygulamalar meşru değil

Arap Birliği 141'inci Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın kapanış bildirisinde, Kudüs'teki uygulamaların uluslararası kanunlar ve anlaşmalara göre meşru olmadığı belirtildi.

İsrail devletinin Yahudi kimliğinin tanınmayacağına işaret edilen bildiride, bu yönde Filistin yönetimine yapılan baskıların kabul edilemez olduğu belirtildi.

Bildiride, "Kudüs'teki yerleşim birimleri inşası, Yahudileştirme faaliyetleri ile şehrin kültürel, tarihi ve demografik yapısının değiştirilmeye çalışılması gibi uygulamalar uluslararası kanunlar ve anlaşmalara göre meşru değildir" ifadelerine yer verildi. Bölgede barış ile istikrarın önemi vurgulandı.

Dünya Bülteni