12 Zilka'de 1445 | 21 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

İş güvenliğinde yeni standartlar

Son Güncelleme: 26 NİSAN 2016 - TSİ 10:40

İnşaatlarda işçi ölümlerinin önüne geçmek için Çalışma Bakanlığı, TSE ile yeni bir güvenlik projesi başlattı. Merdiven ve asansör boşluklarının kapatılması için yeni standartlar belirlenecek. Kenar korkulukları da iyileştirilecek.

İş kazalarının yüzde 33'ünün yaşandığı inşaatlara yeni standartlar geliyor. Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Kasım Özer, inşaat sektörüne yönelik yeni bir proje başlattıklarını açıkladı. Özer, "Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kenar korkuluklarının standardını geliştiriyor.

Asansör ve merdiven boşluklarının kapatılmasına yönelik yeni standartları da yayınlayacak. Bu yılın ortasında protokol imzalayarak ikinci güvenlik projesi için kampanya başlatacağız" dedi. Yılda 350 kişinin inşaatlarda yüksekten düşerek hayatını kaybettiğini anlatan Özer, "Almanya yüzde 26'sını önlemiş. Biz yüzde 20'sini önlesek çok büyük bir rakam" yorumunu yaptı.

Güvenli iskele projesiyle ilgili de bilgi veren Özer, İNTES, TSE, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOBB ile Teftiş Kurulu'nun işi sıkı tuttuğunu belirtti. Önceki yıl 8-10 tane müracat geldiğini söyleyen Özer, şöyle konuştu: "Geçen yıl 30 şirkete iskele üretim yetkisi verildi, 70'i sırada bekliyor. Eski, çatlak iskeleleri kumlayıp, boyayıp kullanan inşaatlar durduruluyor. Biz inşaat yapan müteahhidin elinden 'yok bulamıyorum' mazeretini aldık."

Kömür tehlikeli olmaktan çıkacak

Kömür üretiminin tehlikeli olmaktan çıkabileceğini vurgulayan Kasım Özer, "Avustralya, Güney Afrika ve ABD'de kömür madenciliğine yönelik korku yok. Madenlerin güvenli hale getirilmesi için çalışıyoruz. Büyük şirketlerin, güçlü sermaye, yeterli teknoloji ve yetişmiş elemanla sektöre girmesi durumunda kömür madenciliği tehlikeli olmaktan çıkar" diye konuştu.

Madenlere iş müfettişi

Madenlerin bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tek çatı altında toplanabileceğini belirten Özer, "Yetişmiş eleman sorununu bizdeki maden mühendisi iş müfettişlerini transfer ederek çözebiliriz. Enerji Bakanlığı'nın da böyle bir düşüncesi var, bunu destekliyoruz. Maden Bakanlığı kurulur mu bilmiyorum. Ancak madenlerin sorumluluğunun topyekûn bir birime aktarılması, kömürle ve ruhsat-harçlarla ilgili bir yasa düşüncesi var" dedi.

Sabah