24 Şevval 1445 | 3 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

AB 40 bin göçmen konusunda mutabakata vardı

Son Güncelleme: 26 HAZİRAN 2015 - TSİ 11:11

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Akdeniz'de yaşanan mülteci krizini masaya yatıran AB üyesi ülkelerin hükümet ve devlet başkanları, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan binlerce göçmenin AB ülkelerine dağıtılması konusunda mutabakata vardı.

Avrupa Komisyonu Başkanı ve Polonya eski Başbakanı Donald Tusk, 40 bin göçmenin iki yıl içinde AB ülkelerine dağıtılacağını açıkladı.

Ülkelerin kabul edeceği göçmen sayısına zorunlu bir kota koyulmazken, Tusk, içişleri bakanlarının takvimi Temmuz ayı sonuna kadar karar bağlayacağını da sözlerine ekledi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin son rakamlarına göre bu yıl Yunanistan'a 63 bin, İtalya'ya ise 62 bin göçmen ulaştı.

Gece yarısı görüşmelerinde AB liderleri arasında mültecilere ilişkin ortak politika konusunda derin görüş ayrılıkları yaşandı.

Zirvede İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Eğer 40 bin kişi konusunda anlaşamıyorsanız kendinizi Avrupalı olarak nitelemeye hakkınız yok. Eğer sizin Avrupa idealiniz buysa kendinize saklayın. Ya ortada bir dayanışma vardır ya da vaktimizi boşuna harcamayın” diyerek tepki gösterdi.

Öte yandan AB Komisyonunun, Yunanistan ve İtalya'ya ulaşan 40 bin civarındaki göçmenin diğer AB üyelerine kademeli olarak iki yıl içerinde yerleştirilmesi önerisi üyeler arasında tartışmaların artmasına neden oldu.
Basına sızan bilgiye göre İspanya, sığınmacılara mülteci statüsü vermek yerine onları kendi ülkelerine geri gönderecek mekanizmalar üzerinde çalışılmasını önerdi.

Ölenlerin sayısı 2 bini aştı

Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmenlerin sayısının 2 bini geçmesi nedeniyle AB'nin göçmen politikası son aylarda yoğun şekilde eleştiriliyor.
Acil yardım konusunda uzlaşan AB üyeleri Yunanistan ve İtalya'ya ulaşan göçmenlerin diğer üye ülkelere kabul edilmesi konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

Dünya Bülteni