11 Cemaziyelahir 1446 | 13 Aralık 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

İstanbul'un sesi değişti!

Son Güncelleme: 1 NİSAN 2015 - TSİ 12:27

İstanbul'un sembolik sesleri 4 yılda değişti. Balıkçıların yerini çatal bıçak sesleri alırken tramvayın yerine de kalabalığın gürültüsü geçti. Akademisyen olarak görev alan Pınar Çevikayak Yelmi, Türkiye'de ilk kez yapılan bir çalışmaya imza attı.

Semtlerin kendine özgü işitsel farklılığını ortaya çıkarmak için 4 yıl boyunca İstanbul'u dinledi. Her semtte en çok duyulan sesleri tespit etti. Yelmi'nin çalışmasına göre, Taksim'in en belirgin ve dikkat çeken sesi tramvay, Galata'da ise nüfus yoğunluğu nedeniyle insan sesi oldu. Karaköy'de vapurlar ilk sırayı aldı. Eminönü'nde en çok balıkçılar duyuldu. Ancak, 2011'den beri yaptığı çalışma bu seslerin zamanla değiştiğini de ortaya koydu. 4 yıl içinde Karaköy'deki vapur ve balıkçı seslerininin yerini çatal bıçak sesleri aldı. Bakırköy'de ise daha önce duyulan simitçilerin sesi kesildi. Bu semtte artık en çok kalabalık sesi duyulmaya başlandı. Kaybolmaya yüz tutumuş sesler ise bozacı eskici, sütçü ve çocuk sesleri olarak tespit edildi.

En çok trafik sesi duyuluyor

İstanbul ses haritası çalışması kapsamında bir anket de yapıldı. 421 kişiye "İstanbul'da en çok hangi sesi duyuyorsunuz?" diye soruldu. Katılımcıların yüzde 18'i "trafik" dedi. Yüzde 13'ü "vapur", yüzde 12'si de "kalabalık" olarak cevap verdi. Katılımcıların yüzde 11'i "martılar"ı duyduğunu söylerken nostaljik tramvay sesi yüzde 3'te kaldı.

Sabah