18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Kafkasya'dan barış mesajları

Son Güncelleme: 8 MART 2012 - TSİ 10:07

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Kafkasya'da bir barış ve refah bölgesi oluşturulabileceğini söyleyerek, Türkiye, İran ve Azerbaycan'ın üçlü toplantı düzenleyerek attıkları adımla bunun önemli bir aşamasını gerçekleştirdiğini kaydetti. Türkiye, İran ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının Azerbaycan Özerk Cumhuriyeti Nahçıvan'da düzenledikleri üçlü toplantı sona erdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi toplantı sonunda basına hitap ettiler.
Bakan Davutoğlu, diğer bakanlara teşekkür ederek, Nahçıvan için "dünyanın süsü" denildiğini, son dönemde atılan adımlarla bunun gerçekleştirilmekte olduğunu kaydetti.
Bu üçlü toplantı sürecinin bölgeye yeni bir ivme kazandırdığını, Urumiye'de düzenlenen ilk toplantının çok başarılı olduğunu belirten Davutoğlu, o toplantının operasyonel sonuçlar doğurduğunu ve turizm, enerji, ulaştırma ve ticaret alanlarında oluşturulan dört alt komitenin yakında çalışmalarına başlayacağını kaydetti.
Davutoğlu, "Burası öyle bir bölge ki bütün halklar birlikte yaşıyor. Dolayısıyla burada, yani Güney Kafkasya'da bir barış ve refah bölgesi oluşturulabilir. Türkiye, İran ve Azerbaycan attıkları bu adımla bunun önemli bir aşamasını gerçekleştiriyor" diyerek, bu üçlü toplantı ile bölgenin diğer ülkelerine de önemli bir mesaj verdiklerini bildirdi.
BİR SONRAKİ ZİRVE VAN'DA
Bir sonraki üçlü toplantının Eylül ya da Ekim ayında Van'da düzenleneceğini söyleyen Davutoğlu, Van'da üç ülke iş adamlarının da toplanmasını planladıklarını kaydetti. Davutoğlu, "Yeni bir ufuk çizeceğiz" diyerek, üçlü işbirliği anlamında sınır ve ulaştırma alanlarında kolaylaştırmalar olacağını, ilk aşamada sınır bölgesindeki ilişkileri yoğunlaştıracaklarını, Kafkasya bölgesinde bir refah projesi geliştirmenin kendileri için önemli olduğunu söyledi.
Davutoğlu, bölgedeki bütün sorunların çözülmesini ve toprak bütünlüğü ilkesi çerçevesinde dostluk ilişkilerinin geliştirilmesini umduklarını da ifade ederek, o durumda Gürcistan, Ermenistan ve Rusya'nın da katılımı ile bölgede yepyeni bir dönemin başlayabileceğini bildirdi.
Üç ülkenin pek çok konuda ortak görüşlere sahip olduğunu söyleyen Davutoğlu, teknolojinin eşit şartlarda kullanımı da dahil olmak üzere birçok konuda ortak tutum belirlediklerini belirtti.
İran Dışişleri Bakanı Salihi de ev sahibi ülke Azerbaycan'a teşekkür ederek, bu üç ülke arasında derin tarihi bağlar bulunduğunu vurguladı. Salihi'nin üç ülke arasındaki ilişkilere ilişkin sözlerini tercümanın "Biz bir ağacın dallarıyız, bir bedende üç ruhuz" diye yanlış çevirmesi üzerine Davutoğlu araya girerek, sözleri "Doğrusu üç bedende bir ruhuz olacak" diyerek düzeltti.
Salihi bu sözlerinin arada hiçbir sorun olmadığı anlamına gelmediğini, ancak bu sorunları istişarelerle çözümleyebildiklerini belirterek, görüşleri yakınlaştırmak için görüşmeleri sürdürdüklerini kaydetti. Salihi, burada en önemli hususun ise ülkelerin ortaya koydukları siyasi irade olduğunu söyleyerek, toplam 170 milyon nüfuslu üç ülkenin birbirleri için önemli pazarlar olduğunu bildirdi.
Salihi, İran ile Azerbaycan arasındaki sorunlara ilişkin soru üzerine de biraz önce yüreğinden gelen samimi duygularını dile getirdiğini söyleyerek, sorunların barışçıl yöntemlerle çözümünü arzu ettiklerini kaydetti. Dağlık Karabağ sorunun çözümüne yönelik de çeşitli platformlarda görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Salihi, "İran ve Azerbaycan arasında dostluk ve kardeşlik ilişkileri vardır. Emin olun ki bizim ilişkilerimiz gün be gün daha da derinleşecek ve iyileşecektir" diye konuştu.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov da bugün gerek ikili gerek üçlü çerçevede bir araya geldiklerini belirterek, toplantı sonunda yayımlanan ortak bildiride alınan kararları açıkladıklarını kaydetti. Azeri bakan, bu toplantıların ve görüşmelerin her üç ülke için de çok önemli olduğunu belirterek, bir sonraki toplantının Van'da yapılacağını bildirdi.
RADİKAL