29 Şevval 1445 | 8 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

'Kaya gazında petrol ve doğalgaz kadar imkanımız var'

Son Güncelleme: 15 TEMMUZ 2013 - TSİ 14:25

Türkiye’de kaya gazını sonuna kadar arayacaklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, “Petrol ve doğalgaz konusunda bu topraklarda ne kadar şansımız varsa kaya gazında da aynı oranda şansımız var” dedi.

“Türkiye’nin enerji sorunu ve çözüm planı” konulu toplantıda açıklamalarda bulunan Mercan, Türkiye’nin toplam kurulu enerji gücünün yüzde 30′unun doğalgaz, yüzde 30′unun yenilebilir, yüzde 30′unun hidroelektrik ve yüzde 10′unun da nükleer olması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin mutlaka nükleer enerjiye geçmesi gerektiğine dikkat çeken Mercan, enerji piyasasının serbest olmasının önemine değinerek, “Enerji piyasası özellikle elektrik dağıtımına bakarsak diğer piyasalara göre daha az serbestlidir. Doğalgaz da aynıdır. Bakanlık olarak hem elektrik üretim ve dağıtımında Avrupa standartlarında serbestliğe kavuşmak yani piyasanın oyuncularını fiyat ve arz talebini belirlemesini sağlamak istiyoruz. Bu yüzden enerji borsası kurulmalı. Bu konuda adımlar atıyoruz. Doğalgaza bakarsak bu piyasanın son derece serbestleşmesi gerekiyor. Burada atacağımız adımlar önemli” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşması için bugünkü 60 bin megavatlık kurulu gücün 120 bin megavat civarına çıkması gerektiğine işaret eden Mercan, dünyadaki elektrik enerjisi üretiminin yüzde 21′inin doğalgaz çevrim santralleri ile üretilmesine rağmen bu oranın Türkiye’de yüzde 43 olduğunu kaydetti. Hidroelektrik santralleri konusunda Türkiye’nin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Mercan, hidroelektrikteki başarının nükleer alanında hiç olmadığını belirtti. Dünyadaki elektriğin yüzde 13′ünün nükleer santrallerinde üretildiğini ifade eden Mercan, “Türkiye’de burada sıfır. Türkiye’nin hedefleri bu ortalamaları yakalamaktır. 2010 yılında nükleer enerjiden 810 milyar megavat elektrik üretilmiş, Türkiye’nin bugün ürettiği ya da tükettiği elektriğin tam iki katı. Fransa toplam elektrik enerjisinin yüzde 75′ini nükleer santralden yapıyor. Biz bu meseleyi strateji olarak gördüğümüz için iki tane nükleer santral anlaşması yaptık. Biri Mersin Akkuyu’da 25 milyar dolara mal olacak bir nükleer santral diğeri de Sinop’taki santraldir. Üçüncüsünün yeri tam belli değil. İnşallah 2023′ten sonra devreye girecek” ifadelerini kullandı.


Kaya gazı arama çalışmaları hakkında bilgi veren Mercan, “Kaya gazı için çevresel tartışmalar var. Mesela Avrupa’da yasak çünkü çok fazla su kullanılıyor. Müthiş bir su ihtiyacı var. Türkiye’de kaya gazı arıyor muyuz? ‘Sonuna kadar arıyoruz’ cevabı veririm. Şimdiye kadar bir gelişme var mı? Petrol ve doğalgaz konusunda bu topraklarda şansımız varsa kaya gazında da aynı şansımız var. Özellikle Diyarbakır’da aramalar yapıyoruz. Sondajlar yapıyoruz. Bugün itibarıyla ümitli bir Haber var mı? Yok” şeklinde konuştu.

Enerji Enstitüsü