16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Euro’dan biri çıkarsa durum bulaşıcı olabilir

Son Güncelleme: 7 HAZİRAN 2012 - TSİ 10:48

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son günlerin tartışma konusu Euro Bölgesi’nin dağılması konusundan çok format değiştirmesi gerekliğinin ele alınması gerektiğini belirterek, “Eğer bir ülke Eura’dan çıkarsa, o zaman başka ülkelerin de Euro’dan çıkma ihtimali olabilir demektir.” dedi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) herhangi bir tavsiyeye ihtiyacı olmadığını belirten Başçı, Dünya Ekonomi Forumu kapsamında ‘Eurozone (Euro Bölgesi) Bulmacasını Çözmek’ başlıklı oturumda konuan Başçı, Euro krizine ilişkin ne önerdiği yönündeki soruya, “Biz Euro Bölgesi’nde değiliz. Euro Bölgesi bir aile gibi, bu sorun aile içinde çözülmesi gereken bir mesele” şeklinde cevap verdi. Avrupa Merkez Bankası için durumun çok zor olduğuna dikkati çeken Başçı, “Ancak onlar ne yapacağını biliyor ve yapıyor da. Ancak Avrupa’da hayat çok zorlaşmaya başladı. En ufak bir temerrüt ihtimali bile merkez bankaları açısından çok ciddi bir mesele haline geldi. Dolayısıyla bir ülkenin attığı imzanın arkasında durması büyük önem tayıyor. Euro Bölgesi merkez bankaları ellerinden geleni yapıyor.”
Borcun tamamını ödemek
Yunanistan’ın Eurozone’dan çıkma ihtimaline ilişkin ise, Başçı, şunları kaydetti: “Eurozone’dan çıkmak yerine bir alternatif de, Yunanistan’ın borcunun yüzde 100’ünü devralmak olabilir. Anında bir sürdürülebilirlik sağlayıp, devam etmek. Zaman içinde Yunanistan’ın bu parayı ödemesini öngörmek. İkinci bir alternatif, tamamen ödenmesi. Ancak yüzde 140-150’lik borç yüküyle bunu yapmak kolay değil. Maastrich kriterlerine baktığınızda kamu borcu sınırı yüzde 60. Zaten başta yüzde 60’dan fazla olmamalıydı. Eğer bu konuya 2006-2007’de eğilinseydi, yani Yunanistan’daki borç yükü yüzde 100 civarındayken bunu yapsalardı, o zaman sadece mali kemer sıkmayla bu olabilirdi. Ama yüzde 140 ile bu pek olamayabilir, çok daha zor olabilir. Özel sektörün katılımında sorunlar daha da büyüyebiliyor ve bu sefer daha çok bulaşıcı hale geliyor.”
Hürriyet