18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Çok geç olmadan yürüyüş yapın

Son Güncelleme: 31 TEMMUZ 2013 - TSİ 12:11

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Baltacı, bütün insanların hasta olmadan önce omurga ve eklem sağlığına dikkat etmesi gerektiğine işaret ederek, "Diz ve kalça eklemlerinin sağlıklı olabilmesi için mutlaka yürüyüş yapılmalı" dedi. 

Baltacı yaptığı açıklamada, "Eklem ağrılarına, her insan yaşamının bir bölümünde mutlaka yakalanabilir. Eklemlerde hafif bir ağrı hissiyle başlayabilen ve ayrıca önemli sakatlıklara neden olacak kadar ilerleyebilen bu sorun egzersiz ve kilo vermeyle ortadan kolayca kaldırılabilir. Yapılan egzersizler vücudumuzun dik durmasını sağlayan kas dokusunu güçlendirir. Çünkü bizi taşıyan kemik değil, kas dokusudur. Güçlü kas dokusu sayesinde dik duruşumuzu koruruz, kası yeterince güçlü tutmak da egzersiz yapmaktan geçer" şeklinde konuştu.

"Tüm insanlar diz ve kalça eklemlerinin, sağlıklı olabilmeleri için mutlaka yürümelidirler. Çünkü, kıkırdaklar kanla değil eklem içindeki mevcut sıvı ile beslenir, yürüdüğümüzde hareket halindeki kıkırdaklar sıvıyı emer ve sağlıklı kıkırdak dokusu oluşur. Düzenli yapılan egzersizler ile birçok eklemde oluşan osteoartrit (kireçlenme) rahatsızlığının önüne geçebiliriz" diyen Baltacı şu bilgileri verdi: "Egzersizler kişiden kişiye farklılık gösterir. Her insan doktorunun önerdiği şekilde ve sayıda egzersiz yapmalıdır. İşte bu noktada en diynamic denen akıllı egzersiz aletleri giriyor. Bu aletler kişinin yapabileceği kadar güçle egzersiz yaptırıyor. Hastanın vücudundaki probleme göre yapabileceği maksimum egzersiz şiddetini ve sayısını belirliyor. Böylece hastalar yıpranmış, dejenere olmuş eklemine zarar vermeden eklemin kas tonusunu güçlendirmiş oluyor. Hem de ileride oluşabilecek sakatlıkların önüne geçmiş oluyor. Bu aletlerle genel vücut kondisyonu artırılıyor. Kalp, damar sağlığı açısından da önemli yararlar elde ediliyor. Akıllı egzersiz aletleri ile kişiye özel egzersiz reçetesi uygulanır. Aerobik egzersizlerin tipi, süresi, sıklığı belirlenir. Güçlendiren egzersizde ağırlık miktarı, set ve tekrar sayısı hesaplanır. Bu aletlerle her yaştan, her fiziksel form düzeyinden kişiye göre güvenle kaslar güçlendirilir, eklem hareketleri açılır, kemik yoğunluğu artırılır, denge ve koordinasyon geliştirilir. Kilo kontrolü ve psikolojik iyilik hali sağlanır. Akıllı egzersiziyle her yaşa uygundur, hiçbir hastalığı olmayanlar da sağlığın devamını sağlarken kas güçsüzlüğü, erken yorulma, esneklik kaybı gibi sorunları olanlarda 6 hafta gibi sürede iyilik hali sağlar."