2 Rebi'ül-ahir 1446 | 5 Ekim 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

AB geleceğini ortak ordu ve poliste arıyor

Son Güncelleme: 20 EYLÜL 2012 - TSİ 11:27

Uzun süredir devam eden ekonomik kriz ve milliyetçilik ve popülizm patlamasıyla mücadele eden Avrupa Birliği geleceğini arıyor.

Mevcut zorlukların üstesinden nasıl gelineceğini ve parlak bir gelecek oluşturmanın koşullarını masaya yatıran 11 AB ülkesinin dışişleri bakanlarından oluşan “Avrupa’nın Geleceği Grubu” radikal değişiklik önerilerinde bulundu.

Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Polonya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Portekiz, Avusturya ve Danimarka dışişleri bakanları tarafından gündeme getirilen öneriler şunlar:

AB’nin küresel rolünün güçlendirilmesi

Dış politika alanında oybirliğiyle alınan kararlar yerine çoğunluk yöntemiyle karar alınması, Dış Politika Yüksek Temsilcisi’nin yetkilerinin artırılması, mümkün olması halinde uluslararası örgütlerde ortak temsil ve Avrupa savunma politikası oluşturulması talep ediliyor. Bazı ülkeler ortak bir Avrupa ordusu oluşturulmasını da istiyor.

Antlaşmalar için süper çoğunluk

Yakında 28 olacak ve artması muhtemel üye sayısı nedeniyle oybirliğine dayalı antlaşma değiştirme yönteminin işlemesinin zor olduğunu düşünen grup, genişleme konusu hariç, bu alanda “süper çoğunluk” sistemine geçilmesinden yana.

Doğrudan seçilecek bir hükümet

Politika güçlendirme yaklaşımının kurumsal reformlarla birlikte yürütülmesi gerektiğini savunan grup Komisyon’da ana konularla ilgilenecek “büyük komiser” ve yan konuların verileceği “küçük komiser” yaklaşımının benimsenmesini ve komiser sayılarının gözden geçirilmesini öneriyor. Doğrudan seçilecek ve kendi “hükümetini” oluşturacak bir Komisyon Başkanı da grubun önerileri arasında yer alıyor.

Şengen sınırlarını polis koruyacak

Pasaportsuz seyahate olanak tanıyan Schengen Bölgesi’nin dış sınırlarının korunması için “Avrupa Sınır Polisi” oluşturulması. Mevcut sistemde bu koruma ulusal birimlerce yapılıyor. Grup, orta vadede bir “Avrupa vizesi” oluşturulmasını da istiyor.

İngiltere rahatsız olacak

AB başkentlerine daha az yetki verilmesine ve çoğu alanda “arıza çıkaran” İngiltere’nin devre dışı bırakılmasına dayalı bu öneriler Londra üzerindeki baskıyı artırma potansiyeline sahip. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun “ulus devletler federasyonu” oluşturulması yönündeki çağrısının ardından gelen bu paket, AB’den çıkmak için referandum düzenlenmesini isteyen çevreler karşısında İngiliz hükümetinin elini zayıflatacak.

Milliyet