10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

'Türkiye'nin güneşte kullanamadığı çok büyük potansiyeli var'

Son Güncelleme: 14 ŞUBAT 2017 - TSİ 10:47

Türkiye’nin yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları arasında güneş önemli bir potansiyele sahip. Ancak 2016 sonu itibarıyla 78 bin 500 megavat kurulu güç içinde güneş enerjisi 860 megavat ile sadece yüzde 1’lik pay alabiliyor. 

Türkiye’nin yıllık toplam güneşlenme süresinin 2.737 saat, günlük 7.5 saat olduğunu anımsatan Ege Bölgesi Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever, Türkiye’nin güneş enerjisinde çok büyük bir potansiyeli kullanamadığına dikkat çekti.

Güneş enerjisi santrallerinde (GES) birkaç yasa değişikliği ile lisanssız üretimin önünün açılabileceğine işaret eden Vatansever, imar kanunlarında gerekli değişikliklerin yapılarak, yeni inşa edilen bina ve fabrikaların çatılarının GES yerleşimine uygun projelendirilmesi gerektiğini belirtti.

Vatansever, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizdeki mevcut konutların büyük çoğunluğunda çatılar; yön, açı ve binaların statik taşıyıcı güçleri dikkate alındığında GES projelerine uygun değil. Yeni yapılacak tüm binalar ve fabrikaların çatıları fotovoltaik güneş enerjisi panellerine uygun inşa edilmeli. Tüm siyasi partilerin ortak insiyatifi ile imar yasalarında süratle gerekli değişiklikler yapılmalı ve zorlayıcı hükümler getirilmeli. Belediyelerimiz de hem kanunların yapımında hem de uygulamada belirleyici olmalı. İnşaat ruhsatı verirken, binanın ya da fabrikanın GES panellerine uygun projelendirildiğine dikkat etmeli ve görüntü kirliliği oluşmamalı.”

Dünya