17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Dünya borca battı!

Son Güncelleme: 29 MAYIS 2015 - TSİ 10:55

Dünyanın borçları uzmanlara göre artık sürdürülemez bir noktaya gidiyor ve yeni bir finans krizine neden olabilir. Uzmanlara göre yaşlanan nüfus ve yeni istihdam sağlanılamaması bu sorunu körüklüyor.

Küresel borçlanma yaklaşık 200 trilyon dolara ulaştı ve gelişmekte olan ekonomiler yeni borcun yarısını oluşturuyor. Çin tek başına küresel borç büyümesinin üçte birini gerçekleştiriyor. Dünyanın önde gelen yatırım bankası Goldman Sachs küresel borçları konusunda sert bir uyarıda bulundu. Goldman Varlık Yönetimi Avrupa Başkanı Andrew Wilson, dünyanın aşırı borç altında boğulduğunu belirtti.

Wilson, küresel ekonominin çok ağır bir borç yükünün altına doğru battığını belirterek yaşlanan küresel nüfusun ülkelerin borç yığınlarının kontrolden çıkmasına yol açacağı konusunda uyarıyor. Wilson, İngiliz The Telegraph gazetesinde yer alar açıklamasında, küresel ekonomiye en büyük tehdidi bu borç yükünün oluşturduğunu belirterek “Çok fazla borç var ve bu ekonomileri tehdit ediyor. Bunun sonucunda bu borcu alt edebilecek bir büyümeye ihtiyaç olduğu çok açık. Fakat demografiler değiştikçe bunun nasıl yapılacağına dair politika seviyesinde yeni bir düşünce yapısı gerekiyor” diyor.

Borca dayalı ekonomik model artık sürdürülebilir değil

Rapora göre küresel borçlanma 200 trilyon dolara ulaştı ve gelişmekte olan ekonomiler yeni borcun yarısını oluşturuyor. Çin’in tek başına küresel borç büyümesinin üçte birini oluşturduğu vurgulanıyor. Uzmanlarca büyük ve büyümeye devam eden borçlar ve bu borcu azaltacak yeterli sayıda genç çalışan insan olmaması küresel ekonominin ezilmesine yol açabilir. ABD, Avrupa ve Japonya gibi dev ekonomilerde demografik değişimin daha büyük bir baskı yaptığına vurgu yapan Wilson, “ABD, Japonya ve Avrupa’nın büyük ekonomilerin demografik yapısı devasa borcun nasıl ödeneceği konusunda soru işaretleri taşıyor. Bu ülkelerde yaşam beklentisi hızlı yükselirken, geçmişte olduğu gibi borcu döndürecek genç ve çalışan popülasyonunun bulunmayışı büyük bir risk teşkil ediyor” diye konuşuyor. Yaşlanan nüfus yapısının, ekonomide olumsuz sonuçlarını göstermek için kamu borcunun GSYİH’nın yüzde 200’üne tırmandığı Japonya örneğini veren Wilson, “Bu uzun vadede sürdürülemez” tespitinde bulunuyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Japonya’da bu oranın 2040’da yüzde 300 seviyesine çıkacağını öngörüyor.

Dünya