17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Çiftçilerin tek umudu: Kar!

Son Güncelleme: 13 OCAK 2014 - TSİ 11:20

Yağışsız geçen kış kuraklık için alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Özellikle İstanbul’daki barajlarda su seviyesi yüzde 30’lara düşerken, kış aylarında yağış düşmemesi önümüzdeki yaz için önemli ölçüde risk oluşturuyor.

Meteoroloji uzmanları kısa vadede önemli miktarda yağış beklemezken, var olan suyu kullanma yöntemleri alternatif olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda uzun vadede yeni barajlar yapmak, kısa vadede su tasarrufu tartışılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yıl meteorolojik kuraklığın söz konusu olduğunu ancak henüz tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını söyledi.

Eker, “Bizim için yani tarımcılar için tarımsal kuraklık önemli. Tarımsal kuraklık şu, bitkinin suya ihtiyaç hissettiği 3 dönem var. Bunlar tohumu toprağa attığınız an, bitki büyüyeceği zaman gövdesinin gelişmesi için, bir de ürün vereceği zaman bir dönemdir. Buna tarımsal kuraklık diyoruz. Şu an itibarıyla tarımsal kuraklık söz konusu değil. Ama meteorolojik kuraklık var. Bir yıl içinde uzun yıllar ortalamasıyla mukayese edildiğinde yağan yağmur miktarı daha az. Şu an için endişe taşıyoruz” dedi.

Tarım Bakanlığı’nın tarımı etkileyebilecek olası kuraklık durumu için ilkbaharı bekleyeceği, ona göre bir değerlendirme yapacağı öğrenildi.

Ziraatçılar ise Eker’den daha endişeli. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Milliyet’e yaptığı açıklamada, geçen seneye göre yağışların yüzde 50-74 arası azaldığını vurguladı. Yetkin, Türkiye için hayati bir ürün olan buğdaya dikkat çekerek, “Şu ana kadarki verilere göre buğday istenen yağışı alamadı. Atılan tohumlar kurudu. Filizlenme olmadı” dedi. Yetkin, özellikle Trakya, İçanadolu, Güneydoğu ve Çukurova’nın kuraklıktan etkilendiğini belirterek, “Durum iç açıcı değil. Şubat sonuna kadar 40-50 günlük süre var. Bu sürede kar yağması lazım, o zaman kurtarır. Yağmur yetmez. Mart-nisan ayında da yağmur yağması lazım” diye konuştu.

Yetkin, buğday için sulama suyu kullanılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Bu ancak diğer ürünlerde olur” dedi. Yetkin, buğdayda kuraklığa dayanaklı yerli sertifikalı tohumların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Kuraklıkla mücadele için tarımda verimin artırılması gerektiğini belirten Yetkin, parçalı arazilerin de toplulaştırılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin 18-19 milyon ton buğdaya ihtiyacı olduğunu belirten Yetkin, 22 milyon tonluk 2013 rekoltesinin bıçak sırtı olduğunu söyledi.

Milliyet