4 Cemaziyelevvel 1446 | 6 Kasım 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Gümrükte 'dönüşüm'

Son Güncelleme: 15 HAZİRAN 2012 - TSİ 10:42

TİM ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın imzaladığı protokolle ihracatçının gümrüklerdeki maliyeti ve bekleme süresi %50 düşecek
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında gümrüklerde ihracatçının maliyetini düşürecek, bürokrasiyi azaltacak bir protokol anlaşması imzalandı. 
Tek Pencere Sistemi devreye alındığında işlemlerde ihracatta 6 gün, ithalatta 7 gün azalma öngördüklerini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, “Bu sisteme geçtiğimizde konteyner başına 990 dolar olan maliyet 650 dolara inecek. Bakanlık olarak yerinde gümrükleme sistemine geçeceğiz, ihracatçı fiziken mutlaka gümrük alanında işlem yapma sorunundan kurtulacak. Kendi deposunda gümrüklemesini yapacak ve gece gündüz ihracat yapar hale gelecek” dedi. Altunyaldız, bu protokolün, Türkiye ihracatının rekabetçi bir düzeye getirilmesine yönelik önemli bir adım olduğunu ifade ederek, bu protokolün Tek Pencere Sistemi’ni başlattıkları ilk protokol olduğunu söyledi. 
Altunyaldız, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasına bu yıl içerisinde geçmek istediklerini belirterek, “Bu uluslararası statüdür. Sözleşme imzaladığımız ülkelerle aslında bir anlamda güvenli kanallardan geçebiliyor. Daha az kontrol oluyor, süreçler kısalıyor. İhracatçı, bir nevi yeşil hat gibi geçme imkânına sahip oluyor” diye konuştu. İhracat aracının mutlaka mühürlenmesi için gümrüğe uğraması gerektiğini ifade eden Altunyaldız, bunun hem trafiğe hem de maliyet artışına sebep olduğunu hatırlattı. Bu nedenle hem taşıyıcıya hem de ihracatçıya statü vereceklerine dikkat çeken Altunyaldız, “Tüm sistemlerini görebildiğimiz, kayıtlı olan taşıyıcı ve ihracatçıya izinli gönderici statüsü vermek üzere ihracatçı kendi deposunda mührünü basacak ve fiziki olarak mallarını gönderebilecek” dedi. 

Radikal