23 Şevval 1445 | 2 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Gümrükler kâğıtsız ve insansız olacak

Son Güncelleme: 18 KASIM 2011 - TSİ 16:49

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye'yi en kolay ticaret yapılan ülke haline getirmek için harekete geçti. Haziran ayında kurulan bakanlık, dört yıl içinde gümrükleri kâğıtsız ve insansız hale getirecek, onaylanmış firmalar gümrüklemeyi işyerinde yapabilecek. Bakanlık, ayrıca hal kayıt sistemi ve lisanslı depoculuk uygulamaları için de yeni bir çalışma başlattı. 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Müsteşar Ziya Altunyaldız, İstanbul’da düzenledikleri bir sohbet toplantısında haziran ayında kurulan bakanlığın yeni yapısını, faaliyet alanlarını ve hedeflerini anlattı. Bakanlık renkleri “güvenlik, sağlık ve ekonomi”yi temsil eden yeni logosunu da tanıttı.Bakanlığın 4 yıl içinde atacağı adımlar şöyle açıklandı: 
Uygulama kapsamında gümrüklerde iş yapma şekli değişecek. Güvenilirliği onaylanmış firmalar, gümrük beyannamelerini elektronik ortamda gümrüğe sunacak ve beyannameye eklemeleri gereken belgeleri gümrüğe sunmaksızın sonradan kontrol edilmek üzere ofislerinde saklayacak. 
Doğrudan ithalat ve ihracat işlem süreleri de kısalacak. İş süreçlerini kısaltıp basitleştirecek olan uygulamayla, 80 bine yakın dış ticaret firmasının gümrük idarelerinde sadece evrak takibi amacıyla görevlendirdiği aracılara ihtiyaç kalmayacağından, maliyet avantajı da sağlanacak. 
Tek Pencere sistemi ile kurumlararası onay sisteminin sağlayacağı veri alışverişiyle gümrük beyannamesine eklenen belgeler tamamen kaldırılacak. Yerinde Gümrükleme uygulamasıyla 7/24 ihracat şansı tanınacak. MERSİS projesi ile kişiler evlerinden şirket kuruluş işlemlerini, internet üzerinden e-imza ile 5 dakikada tamamlayabilecek. Bakanlık, Tüketici Projesi adıyla tüketicilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak bir hizmeti uygulamaya sokacak. Proje kapsamında, tüketiciler cep telefonlarından da şikâyette bulunabilecek. 
1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek kanun ile sebze ve meyve ticaretindeki israf ve kayıt dışılığa çare olacak düzenlemeler hayata geçirilecek. Buna göre, sebze ve meyvelerin cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgileri elektronik ortamda tutan Hal Kayıt Sistemi, kanunun getirdiği en büyük yenilik olacak. Üreticiler, mallarını satacakları tacirlerin irtibat bilgilerine erişerek, onlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecek. 
RADİKAL