17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

AB, Yunanistan’ı karantinaya alacak!

Son Güncelleme: 26 OCAK 2016 - TSİ 10:59

AB içişleri bakanlarının toplantısında Yunanistan, göçmenleri engellemekte etkisiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi oldu. Yunanistan, 6 hafta içerisinde ilerleme kaydetmezse geçici olarak Schengen bölgesinden çıkarılacak

Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanları, mülteci krizini görüşmek için dün Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da iki gün sürecek zirveye katıldı. İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesinin haberine göre, Almanya, Avusturya, Belçika, İsveç ve Danimarka toplantıda Yunanistan’a, altı hafta içinde mülteci akışını durdurmak için harekete geçmemesi durumunda, ülkenin ‘karantinaya’ alınacağı uyarısında bulunacak.

Gazeteye konuşan Avrupalı bir diplomat, “Yunanistan’ı belirli bir karantinaya almak en kolay plan” dedi. Yunanistan’a karantina planı uygulanırsa, Slovenya, Hırvatistan ve Macaristan’a sığınma başvurusu yapmaya hazır olmayan mültecilerin Yunanistan ve Türkiye’ye geri gönderilmesi söz konusu olacak. Aralık 2015 tarihinde Yunanistan kıyılarına 108 bin mültecinin vardığı belirtilirken bu rakam bir önceki yılın aynı dönemindeki mülteci sayısının yaklaşık 40 katı.

Orta Avrupa’ya kayacak

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Yunanistan’ın mültecileri durdurmaması durumunda ülkenin Schengen’den geçici olarak çıkarılması konusunun tartışılması gerektiğini söylemişti. Mikl-Leitner, Yunanistan’ın Avrupa’daki en büyük donanmalardan birine sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye ve Yunanistan’ın bölgede güvenliği sağlayamamasını ‘mit’ olarak nitelemişti. Toplantıdan önce konuşan Mikl-Leitner, “AB’nin dış sınırlarının güvenliğini sağlayamazsak, AB’nin dış sınırı Orta Avrupa’ya doğru hareket edecek” dedi. Belçika Göç ve Sığınma Bakanı Theo Francken ise yaptığı açıklamada Yunanistan’ın sınırları korumak için çok zayıf olduğunu, mültecilerin ülkeden ayrılmaması için ‘yaptırım mekanizması’ uygulanması gerektiğini belirtti.

Yapılan görüşme, Hollanda’nın 6 ay sürecek başkanlığında, dış sınırları korumak için ortak bir Avrupa sınır koruma gücünün kurulmasının tartışılacağı ilk toplantı oldu. Yunanistan, kurulacak sınır koruma gücünün egemenlik alanlarına zarar vermeyeceği garantisini istiyor.

‘3 milyar euro mantıklı bir süre içinde verilecek’

Öte yandan, Avrupa Birliği’nin üst düzey bir heyetle Ankara’ya yaptığı ziyarette; Türkiye-AB katılım müzakereleri, vize muafiyeti süreci, sığınmacılar, sınır güvenliği ve ortak menfaati ilgilendiren dış politika konuları masaya yatırıldı.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’ye kasım ayında varılan uzlaşı karşılığında vaad edilen 3 milyar euronun ‘mantıklı bir süre içinde ödeneceğine emin olduğunu” söyledi. Mogherini, AB yetkililerinin ihtiyaçları ve fon gereken projeleri incelemeye devam ettiğini belirtti. İtalya’nın, ‘paranın nerede kullanılacağı konusunda belirsizlik olduğu’ yönündeki itirazı nedeniyle fon Türkiye’ye aktarılmamıştı.

Milliyet