23 Şevval 1445 | 2 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

İtalya-Fransa arasında mülteci krizi

Son Güncelleme: 16 HAZİRAN 2015 - TSİ 10:30

İtalya’dan Fransa’ya geçmek isteyen göçmenler kayalıklarda mahsur kalırken, isyan eden Roma yönetimi “Avrupa’yı üzecek B planı”na geçeceklerini duyurdu

Afrika’dan İtalya kıyılarına ulaşan mülteciler, ilk ayak bastıkları ülkede kalmalarını öngören Avrupa Birliği (AB) yasalarına isyan ederek Fransa’ya geçmek isterken iki ülke arasında kriz çıktı. Mültecileri kabul etmeye yanaşmayan AB ülkelerine yönelik öfkesini dile getiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi, daha adaletli bir dağılım yapılmaması durumunda “Avrupa’yı üzecek bir B planına geçeceklerini” duyurdu.

‘Avrupa’ya bir Tokat’

Fransa geçen hafta tren ya da otobüslerle sınırı geçmeyi başaran 2 binden fazla kişiyi İtalya’ya iade etmişti. İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, mültecilerin Fransa sınırına toplanmasının “Avrupa’nın suratına atılan bir yumruk” olduğunu söyledi. Alfano, “Bu, İtalya’da kalmak istemediklerinin kanıtı, Avrupa’nın diğer bölgelerine gitmek istiyor ve İtalya’yı transit ülke olarak görüyorlar” dedi. Başbakan Renzi de AB’nin yalnızca 24 bin mülteciyi üye ülkelerine dağıtma yönündeki planının bir “provokasyon” olduğunu söyledi. İtalya’ya 2014’ten bu yana 220 binden fazla mülteci ayak basmıştı.

Roma’dan gelen tepkileri haksız bulan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Fransa’nın yasadışı göçmenleri İtalya’ya iade etme hakkı olduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı Renzi, B planının ne olduğunu söylemezken, basında yer alan haberlere göre, Roma’nın planları arasında mültecilere geçici süreli vizeler vermek yer alıyor. Böylece Schengen bölgesinde engelle karşılaşmadan dolaşabilecek olan göçmenler, arzu ettikleri ülkede kalabilecek. Mültecilerin sığınma başvuruları kabul edilene kadar ilk ayak bastıkları ülkede kalmalarını zorunlu kılan Dublin II Anlaşması’nı alt üst edecek bu yöntemin Avrupa’yı şoke edeceği düşünülüyor. Üzerinde düşünülen bir diğer adım ise Akdeniz’de kurtarma çalışmalarına katılan İngiliz, Fransa ve Almanya gibi ülkelere ait gemilerin İtalya kıyılarına getirdiği mültecileri kabul etmemek.

Milliyet